Gepantserde voertuigen kartel-style

In onderlinge confrontaties bevechten drugskartels in Mexico elkaar graag in SUV’s vol met bewapende mannen. Formaties van tientallen van dit soort voertuigen zijn prima geschikt voor verrassingsaanvallen en zorgen voor een grote actieradius. Nadeel is dat een optocht van SUV’s zware averij oploopt tegen een goed verschanste tegenstander, die op een strategisch punt zware mitrailleurs in stelling brengt, bijvoorbeeld in een nauwe straat. Het Mexicaanse drugskartel Los Zetas zoekt naar oplossingen.

 

 

  Mogelijk duurt het niet lang meer voordat de kartels er in slagen reguliere gepantserde voertuigen op de zwarte markt aan te schaffen. Maar tot die tijd zoekt het Mexicaanse kartel Los Zetas het in eigen constructies. 

Vorige maand werd een voertuig (foto boven en onder) door Mexicaanse strijdkrachten in beslag genomen. Het is een aangepaste versie van een voertuig dat in 2010 bij de Zetas werd gevonden (foto hiernaast). Die auto had een topsnelheid van 80 kilometer per uur en was uitgerust met een moderne en goed draaibare affuit voor zwaardere mitrailleurs. Vanuit de zijkant kunnen inzittenden vanuit kleine poortjes vuren met handvuurwapens.

 

 

 

 

Er kunnen tien mensen aan boord van dit soort auto’s die verder standaard zijn uitgevoerd met ingebouwde stereo en satelliettelefoon.