Parachutemoord: 30 jaar cel

Els Clottemans is door het assisenhof in Tongeren veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op de Nederlandse Els Van Doren. De openbaar aanklager oordeelde dat ze levenslang zou moeten krijgen maar de jury en rechtbank waren milder. De voorzitter van de rechtbank stelde dat er weinig verzachtende omstandigheden in het dossier te vinden zijn. ‘De feiten zijn zwaarwichtig en gruwelijk. Els van Doren moet zeer bewust haar naderend einde hebben meegemaakt’. Eén van de advocaten zei dat Clottemans het erg moeilijk heeft: ‘Ze zit constant te wenen. Ze is vertrokken vanuit het standpunt dat ze onschuldig is. Dat heeft ze altijd gedacht’.

De andere advocaat van Clottemans, Vic van Aelst vindt het positief dat het hof en de jury rekening hebben gehouden met de gehavende persoonlijkheid van de beschuldigde. Volgens hem heeft Clottemans zo nog een kans op een leven buiten de gevangenispoorten. Dat zou zelfs binnen 9,5 half jaar al het geval kunnen zijn.

Na het uitzitten van een derde van haar straf kan Clottemans in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling bij de strafuitvoeringsrechtbank.

Clottemans blijft volgens Van Aelst bij haar onschuld, maar hij gaat zijn cliënte nu vragen of ze bereid is haar standpunt over haar onschuld te herzien.

Lees: de volledige reconstructie van de parachutemoord