Parachutemoord: de Nederlandse vrienden

In de zaak van de Parachutemoord kwam gisteren de vriendenclub van Marcel Somers als getuige aan het woord. Een Eindhovens cafégezelschap dat eigenlijk maar weining wist over de driehoeksverhouding tussen slachtoffer Els van Doren, verdachte Els Clottemans en Marcel Somers. Het waren allemaal veertigers en de jonge Els Clottemans hing er af en toe wel eens bij tijdens het poolen. ‘Ze leek wel een puber van 17′, zegt een getuige over de 22-jarige. Eén vriend wist wel van de verhouding tussen Els en Marcel: ’tja dat gebeurt gewoon’. Marcel had ondertussen ook een relatie met de getrouwde Els van Doren. Marcel Somers zei tegen hen: ik nodig haar niet uit maar als ze komt is ze welkom. Kortom, de vrienden van Marcel vonden het maar niks dat Els erbij was.

En zo zat de latere verdachte Els er op vrijdagavond vaak bij in Eindhoven als een half ongewenste, maar smoorverliefde, gast. ‘Aandacht trekken’ van de mannen door met een ‘een diep decolleté’ boven de pooltafel te hangen. Zeggen de getuigen.

Een vriendin en leeftijdsgenoot van Els kwam ook aan het woord. Ze vond dat Els een leven leidde uit een soap, met al dat parachutespringen en seks met een oudere minnaar. Els had haar ook verteld over een anonieme brief die ze naar het slachtoffer Els van Doren stuurde. ‘Ze zei dat ze Els van Doren wilde overtuigen om naar haar gezin terug te keren. Het is niet dat ze Marcel voor haar alleen wilde hebben. Ze vond het gewoon niet oké dat Els haar man bedroog.’

Somers had dan wel al vijf jaar een verhouding met Van Doren maar ‘dook daarnaast al langere tijd iedere vrijdagavond met Els Clottemans het bed in,’ zo zette haar advocaat het neer.

De vriendin zei ook nog dat iedere keer wanneer ze in het getuigeverhoor bij de politie ‘iets positiefs’ over Els vertelde: ‘dan pufte en blies die politieman.’

Vandaag komen psychiaters aan het woord die zouden toelichten waarom zei denken dat Els Clottemans aan een “Elektra-complex” zou lijden, als iemand die in de driehoeksverhouding haar vader en moeder projecteerde.

Verder komt er een Nederlandse deskundige aan het woord die kritisch zou zijn over het onderzoek.

Lees ook: De complete reconstructie van de parachutezaak