Parket wil zaak kasteelmoord splitsen

Het parket van Brugge gaat bekijken of het mogelijk is om de zaak rond de moord op kasteelheer Stijn Saelens (foto) te splitsen. De huidige zaak zal dan worden voortgezet als proces tegen de uitvoerders, terwijl de opdrachtgevers een aparte zaak krijgen voor het hof van assissen, dat een volksjury heeft. De opdrachtgevers zouden dan sneller veroordeeld kunnen worden.

Stijn Saelens werd bijna twee jaar geleden vermoord. Inmiddels zitten nog twee verdachten vast: schoonvader André Gyselbrecht, die zijn schoonzoon zou hebben willen vermoorden en daarvoor de tweede verdachte, zijn vriend Pierre S. inschakelde.

Het onderzoek is nu voornamelijk gericht op de uitvoerders. Eind januari kwam aan het licht dat een inmiddels overleden man uit Eindhoven een van de uitvoerders was. Er is dna van een andere moordenaar, maar het is onduidelijk wie dat precies is. Bij een afsplitsing zou dat onderzoek door kunnen gaan, terwijl Gyselbrecht en S. veroordeeld kunnen worden.

Niet in hoger beroep

Als de zaak daadwerkelijk wordt afgesplitst, zou dat betekenen dat Gyselbrecht en S. bij een veroordeling door het hof van assissen niet in hoger beroep kunnen gaan. Als er procedurefouten zijn gemaakt, kan er wel in cassatie worden aangetekend bij het Hof van Cassatie.

Een assissenproces kan alleen worden gevoerd als het strafbare feit een 'misdaad' is, zware misdrijven als moord, doodslag of zware zedendelicten. Advocaat Johan Platteau van André Gyselbrecht denkt dat er nog veel vragen zijn om te kunnen beoordelen of het in het geval van de kasteelmoord daadwerkelijk om een 'misdaad' gaat.

Cruciale vragen

'Was er sprake van een vechtpartij?', vraagt de advocaat zich af in Belgische media. 'Wie heeft geschoten? Waarom is er geschoten? Welke opdracht is er gegeven? Die vragen zijn van cruciaal belang voor de verdediging van mijn cliënt.'

De raadkamer in Brugge heeft afgelopen week beslist dat André Gyselbrecht langer vast moet blijven zitten. Daartegen heeft Platteau beroep aangetekend.

Lees ook:

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering

Flinke blunders bij Kasteelmoord

Kasteelheer stierf gruwelijke dood