Parnassia-mysterie: opnieuw een moord

Op het terrein van de psychiatrische instelling Parnassia aan de Monsterseweg in Den Haag is een man door een misdrijf om het leven gekomen. Het is een 47-jarige bewoner van de Palier, een centrum voor langdurig verblijf van verslaafde en psychiatrische ex-delinquenten. Het is het zesde mysterieuze sterfgeval dat met de instelling in verband staat.

Verdachte

De politie heeft het nieuws donderdag pas naar buiten gebracht hoewel het stoffelijk overschot vorige week vrijdag al werd gevonden in een woning. Er is ook een verdachte aangehouden: een 27-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Volgens de politie moest er eerst goed onderzoek worden gedaan voordat er nieuws naar buiten kon. Onder meer de doodsoorzaak moest worden vastgesteld. Parnassia in is feite het oude Landgoed Rosenburg aan de Oude Haagweg. 

Dossiers

Het is niet de eerste keer dat op het parkachtige terrein van de psychiatrische instelling mensen op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen. Er was ook en enige tijd een verdachte in beeld. Probleem was dat Parnassia niet mee wilde werken aan het onderzoek vanwege het medisch beroepsgeheim. De politie kon net beschikken over gegevens uit de agenda’s van behandeld artsen of inzage krijgen in medische dossiers van mogelijke verdachten.

Dubbele moord?

Zo kon de (mogelijk) dubbele moord op Maya de Vries (60) en haar zoon Mark (32) niet worden opgelost. De twee waren op Parnassia geweest omdat Mark de voorheen patient was in Parnassia daar een arts moest zien. Ze zijn in de avond van 6 december 2007 in een sloot aan de Alberdastraat net naast het Parnassiaterrein gevonden. Ze waren verdronken. In 2009 staakte de politie het onderzoek.

Procedures

Een aanwijzing was dat een patient op de avond van de verdrinking van moeder en zoon De Vries boos was weggelopen uit een behandeling. Hij dreigde dat hij iemand om ging brengen en maakte twee sureveillerende agenten aan het schrikken. Verschillende getuigen zeggen een verdachte man van tussen de 30 en 40 jaar te hebben gezien ten tijde van de moord op moeder en zoon De Vries. De Telegraaf heeft over de sterfgevallen indertijd veel gepubliceerd. Daarna voerde het Openbaar Ministerie vergeefs verschillende procedures om dossiers in te kunnen zien.

Puinduinen

Ook de 57-jarige Tineke Verhagen is verdronken bij Parnassia. Op 2 november 2007 was ze met haar zoon bij Parnassia was geweest. Haar lichaam werd dagen later in de Puinduinen gevonden enkele kilometers van Parnassia verwijderd.

Sloot

Lientje van Mastrigt (78) is in een sloot aan de Walnootstraat op 18 april 2008. Deze vrouw woonde op het terrein. In april 2010 is ook nog een 79-jarige bewoonster van Parnassia dood gevonden in een sloot aan de Mangostraat.