Particulier onderzoeksteam vermissingen

Vandaag werd bekend dat onlangs een particulier onderzoeksteam is opgericht dat zich gaat bezighouden met serieuze vermissingen. SOS Vermist, zoals het platform van specialisten heet, gaat aan het werk zodra achterblijvers het gevoel hebben dat de politie niet snel genoeg handelt. 

Initiatiefnemers van het onderzoeksplatform zijn de advocaten Sébas Diekstra (foto) en Robert van der Laan.

Team

SOS Vermist bestaat uit een team van deskundigen op het gebied van digitale opsporing (via mobiele telefoons of computers), forensische opsporing, oud-rechercheurs en speurhondenbegeleiders. De inzet van het platform is gratis.

Diekstra, eerder betrokken bij het televisieprogramma ‘Moord of Zelfmoord?’ zegt uit ervaringen met cliënten te hebben gemerkt ‘dat de politie te vaak te lang stilzit’. Volgens de advocaat handelt de politie niet altijd meteen bij een vermissing ‘omdat de meerderheid van de vermisten binnen 48 uur weer terecht is’. Maar juist die eerste uren van een vermissing zijn cruciaal bij de opsporing als er wel iets ernstigs aan de hand is.

SOS Vermist zegt niet het werk van de politie te willen overnemen. ‘Ons doel is achterblijvers direct te kunnen ondersteunen als de politie de ernst anders inschat dan dat zij dat doen.’