‘Burgers mogen bewakingsbeelden publiceren’

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil particulieren toestaan om bewakingsbeelden waarop een crimineel staat te verspreiden via internet. Dat staat in een wetsvoorstel van de minister. Op dit moment mogen burgers en bedrijven bewakingsbeelden niet verspreiden, alleen politie en justitie mogen dat.

Van der Steur wil dat veranderen, omdat het ‘mogelijkheden’ zijn ‘die bij deze tijd passen’. De minister stelt dat Nederlanders nu al bewakingsbeelden van criminelen op internet zetten.

Niet zomaar beelden publiceren

De minister wil wel voorkomen dat onschuldigen niet zomaar op internet verschijnen. Hij wil daarom dat er eerst aangifte wordt gedaan van het misdrijf voor de beelden daadwerkelijk op internet worden gezet. Daarnaast moeten de dader en het misdrijf duidelijk op de bewakingsbeelden te zien zijn.

De minister wil daarnaast niet dat er beelden online worden gezet van daders die al bekend zijn. Zodra de criminelen zijn gepakt, of als de daders al bekend zijn, moeten de beelden weer van internet gehaald worden. Hij stelt dat wie de beelden op internet zet, zelf verantwoordelijk is voor de publicatie.