Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Pascal H., getuige in de Limburgse fraudezaak rond Joep J., daagt justitie Maastricht middels een kort geding voor de rechter. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. H. wil voorkomen dat de door hem afgelegde kluisverklaringen openbaar worden gemaakt. Mocht dat wel gebeuren, dan eist H. een dwangsom van vijf ton van justitie.

Dat zou blijken uit vertouwelijke informatie waarover De Telegraaf beschikt.

Het kort geding dient woensdag voor de rechtbank in Den Haag. De advocaat van Pascal H. zegt in De Telegraaf: ‘Het OM is naar mijn cliënt toe zoveel afspraken niet nagekomen, waardoor ik zelfs twijfel aan de fatsoensnormen van justitie. Ik vind dit bijna smeerlapperij. Pascal heeft een keiharde toezegging dat de door hem afgelegde verklaringen niet naar buiten gebracht mogen worden. Op wat voor een manier dan ook. Nu blijkt dat justitie dit aan zijn laars lapt. Een regelrechte schande. Een zeer hoge dwangsom is hier op zijn plaats, want het gaat in deze zaak om veel geld.’

Het proces rond Joep J. loopt sinds 2006 en is gericht op vastgoedfraude, wietteelt en witwassen. In deze zaak zijn op 134 panden in Maastricht beslag gelegd. Joep J. is de hoofdverdachte, onder tien andere verdachten zijn onder meer een notaris en een makelaar.

In de zaak spelen de verklaringen van Pascal H. een belangrijke rol. Hij legde in 2009 meerdere verklaringen af over de vastgoedfraude in Limburg, in ruil voor een beschermde status. Omdat het OM en H. het niet met elkaar eens konden worden over zijn beveiliging, kwam er geen deal tussen de getuige en het OM.

Lees hier alles over deze zaak.