Passage: de ondervraging van Fred Ros

Kroongetuige Fred Ros werd vandaag ondervraagd bij het hoger beroep van het Passage-proces. Het was vooral advocaat Nico Meijering die de vragen stelde. Over het algemeen ging het er rustig aan toe, hoewel Ros zich op een gegeven moment even liet gaan. De voorzitter van het hof tegen de moordmakelaar: ‘Mijnheer Ros, probeer uw discipline te bewaren.’

Door Timo van der Eng

Advocaat Nico Meijering, geflankeerd door zijn collega Christian Flokstra, zoomde vooral in op de periode voorafgaand aan de moord op Thomas van der Bijl, 20 april 2006. Ros was op 7 december 2005 uit de bajes gekomen en was zich, na een ontmoeting met Jesse Remmers en Ali Akgün bij chinees-restaurant Ping, gaandeweg steeds meer bezig gaan houden met de voorgenomen liquidatie van Van der Bijl.

Drempel

De advocaten wilden graag weten hoe dat zo gekomen was. Volgens Ros was hij begonnen met het doorgeven van de vertrektijden van Van der Bijl, dat was volgens hem nog relatief onschuldig. Maar omdat Peter La Serpe (inmiddels ook kroongetuige) was afgehaakt  en Jesse Remmers veel in het buitenland verkeerde, was Ros zich actief met de liquidatie gaan bemoeien. ‘Daarmee overschreed ik wel een drempel’, aldus Ros.

Holleeder en Soerel

De kroongetuige meldde op de zitting dat hij van Dino Soerel had gehoord dat Van der Bijl dood moest, omdat hij met de politie sprak. Jesse Remmers had hem verteld dat hier ook een groot belang van Willem Holleeder speelde.

Ontmoetingen

Meijering probeerde de periode december 2005 – april 2006 zo goed mogelijk te reconstrueren. Soms tot frustratie van Ros: ‘Sorry mijnheer Meijering, ik weet niet meer wat ik 9 jaar geleden met de kerstdagen heb gedaan.’

Volgens Ros had hij zowel Ali Akgün als Dino Soerel regelmatig ontmoet. Het contact met Soerel, die moeilijk te bereiken was, verliep soms ook via Dick Vrij, die makkelijker toegang had tot Soerel. Ros trainde zo nu en dan op de sportschool van Vrij.

Cor van Hout

Later op de dag ging het ook nog over de liquidatie van Cor van Hout. Ros beweerde dat hij van Jesse Remmers had gehoord dat Willem Holleeder achter de moord zat. Volgens hem was Remmers bij de liquidatie van Van Hout betrokken. Hij had zelf alleen maar de motorfiets verplaatst die de schutters zouden gebruiken voor hun aanslag.

Kluisverklaringen

Voor wie de kluisverklaringen van Ros heeft gelezen leverde deze dag van ondervragingen weinig spectaculair nieuws op. Morgen gaan de heren verder. Wie weet wat er dan boven tafel komt.