Passage: hof wil 52 getuigen horen

Het gerechtshof van Amsterdam heeft vrijdag beslist dat er in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage nog 52 getuigen zullen worden gehoord. Dat zijn naast de kroongetuige Fred Ros en Peter la Serpe, onder meer drie officieren van justitie.

Kroongetuigen

Het hof vindt het noodzakelijk dat de drie officieren van justitie als getuige worden opgeroepen omdat ze betrokken zijn geweest bij de afspraken die met de kroongetuigen zijn gemaakt. Het hof zal de meeste getuigen gaan horen op de zitting. Een beperkt aantal getuigen wordt in beslotenheid gehoord bij de onderzoeksrechter.

Holleeder

De verklaringen van kroongetuige Ros spelen ook een rol in het onlangs tegen Willem Holleeder bij de rechtbank ingestelde onderzoek. In dat onderzoek tegen Holleeder zijn moorden betrokken die ook in het hoger beroep van het Passageproces aan de orde zijn. Het hof heeft verkend of er op dit moment een reële mogelijkheid bestaat om die twee onderzoeken enigszins gelijk te laten oplopen.

Op de hoogte

Maar het hof vindt dat toch geen begaanbare weg. Het onderzoek tegen Holleeder bevindt zich nog in een pril stadium, terwijl het Passageproces al zeer lang loopt. Daarom gaat de behandeling in hoger beroep verder en verwacht het hof van het Openbaar Ministerie dat het de ontwikkelingen in het onderzoek tegen Holleeder op de voet volgt en het hof nauwgezet op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.