Passage: La S. achter gesloten deuren

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is kroongetuige en verdachte Peter la S. achter gesloten deuren gehoord. Dat komt omdat La S. vrijuit wil kunnen spreken en namen van getuigen wil kunnen noemen – in het belang van zijn verdediging. Kort geleden is een getuige NN1 gehoord die kan vertellen over het leveren van hollow-point-kogels die zouden zijn gebruikt bij de moord op Gerrie Bethlehem. 

 

Mede-verdachte Jesse R. en de anonieme bedreigde getuigen F1 en F3 hebben over die moord informatie aangedragen die inhoudt dat La S. deze moord zou hebben gepleegd.

 

Die getuigen F1 en F3 zijn door de verdediging van R. aangedragen, maar La S. zei vanmorgen dat hij de namen van F1 en F3 kende en ook die van de NN1-getuige. Hij zei dat hij die namen zal moeten noemen om zo de verhoudingen te kunnen schetsen tussen hemzelf, Jesse R. en de drie getuigen. Alleen zo zou hij hun verhalen kunnen weerspreken. 

De rechtbank heeft de afweging moeten maken tussen de wettelijke zorgplicht voor de veiligheid van de anonieme bedreigde getuigen en het verdedigingsbelang van Peter la S. Daarom besloot de rechtbank dat de zitting achter gesloten deuren verder moest gaan. Eerst zal La S. zijn commentaar leveren op het verhaal van de bedreigde getuige NN1. Daarna bekijkt de rechtbank ook achter gesloten deuren hoe met de identiteit van de bedreigde getuigen F1 en F3 moet worden omgegaan. 

Peter la S. is verdacht van het voorbereiden van moorden en het deelnemen aan de moord op Kees Houtman in 2005. Omdat hij hierover heeft verteld zal de officier van justitie een lagere strafeis formuleren. 

Over de moord op Gerrie Bethlehem heeft La S. nooit gesproken. Als zou blijken dat hij indertijd bij die moord betrokken was vervalt zijn deal als kroongetuige en een deel van zijn geloofwaardigheid.

Lees ook:

Peter la S.: ‘Ik weet wie de F-getuigen zijn’