Passage-verdachte Ali Akgün geliquideerd (UPDATE)

In Istanbul is woensdag Passageverdachte Ali Ekber Akgün geliquideerd. Dat gebeurde terwijl hij in zijn auto stond te wachten voor een stoplicht rond 12.30 Turkse tijd. Betrouwbare bronnen hebben dat aan Crimesite bevestigd.

Door @Wim van de Pol

Het incident gebeurde op de Istinye Bair-straat, in de zeer dure wijk Maslak in het noorden van Istanbul. Waarschijnlijk waren er twee daders die in een auto zijn ontkomen. Passanten hebben geprobeerd hulp te bieden aan de hevig bloedende Ali Akgün, maar hij stierf ter plaatse. Akgün zat in een Bentley, die volgens een Turkse bron op zijn eigen naam stond. Hij is om het leven gekomen door een serie projectielen in zijn hoofd, volgens getuigen werd hij alleen in het hoofd geraakt. Er zouden twee magazijnen van een automatisch wapen zijn zijn leeggeschoten (hier video).

Alkmaar

Ali Akgün (40) is geboren en getogen in Alkmaar, maar van Turkse komaf. Hij was in zijn jonge jaren een verdienstelijk voetballer. Hij speelde onder meer voor de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor dat onder voorzitterschap van (drugs)handelaar Nedim Imaç de hoogste klasse van het amateurvoetbal bereikte. De Amsterdamse politie classificeerde hem na de eeuwwisseling als een beroepscrimineel en bracht hem in verband met bepaalde Amsterdamse criminelen als Dino Soerel, die een goede vriend van hem was.

Beroepscrimineel

In 2007 noemde kroongetuige Peter la Serpe Akgün als opdrachtgever voor verschillende liquidaties. Zo zou hij volgens La Serpe hebben bemiddeld voor de opdracht van de moorden op Atilla Önder en Nedim Imaç, Leen Bosnie, August Adjoeba en Atilla Önder. Overigens zijn de moorden op Önder en Bosnie noot uitgevoerd. Akgün was volgens het Amsterdamse Openbaar Minsterie in de Passage-zaak medepleger van de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hij zou ook hebben deelgenomen met Dino Soerel, Sjaak B. en Jesse Remmers aan een criminele organisatie. Justitie eiste levenslang maar de rechtbank van Amsterdam sprak hem echter hiervan in 2013 vrij, met name doordat de verklaringen van La Serpe die de hoofdzaak van het bewijs vormden, door de rechtbank te zwak werden gevonden. Akgün is wel veroordeeld voor witwassen. Momenteel speelt het hoger beroep in het Passage-proces.

Hard drugs

Verhalen bleven hem echter wel aankleven. In het onderzoek naar Danny K. suggereert de politie dat Ali Akgün zich bezig hield met de handel in hard drugs en dat K. contacten hierover had met Akgün. Turkse bronnen stellen dat Ali Akgün in Turkije bij de politie verdacht was van heroïnehandel, en ook van het importeren in Turkije van cocaïne, maar dat onderzoek tegen hem niet van de grond kwam.

Vrije voeten

Akgün werd al lang voor de definitieve uitspraak in het Passage-proces op vrije voeten gesteld. Hij verbleef daarna vooral in Istanbul waar hij opzien baarde door zijn luxueuze levensstijl en dure vervoermiddelen. De afgelopen tijd zou Akgün hebben verbleven in Dubai. Akgün kon zich wat betreft strafrechtelijke vervolging zorgen maken omdat de nieuwe kroongetuige Fred Ros hem net als La Serpe beschuldigde van opdrachtgeven voor moorden. Het lag in de verwachting dat ofwel Turkije ofwel Dubai hem zouden laten aanhouden voor de Nederlandse moordverdenking.

Attila

In Nederland had Akgün het aan de stok met een andere Nederlander van Turkse komaf, Atilla Önder, een vriend van Kees Houtman, uitbater van coffeeshops en verdacht van drugshandel. Önder is in 2009 in Turkije veroordeeld voor medeplegen van liquidaties maar werd onverwacht vorig jaar in Istanbul op vrije voeten gesteld en zou veel in Istanbul verblijven. Bronnen vertellen Crimesite dat de verhouding tussen de heren in Turkije onverminderd slecht waren, waarmee allerminst is gezegd dat dit aanleiding zou kunnen zijn voor de liquidatie van Akgün.

Akgün zat ruim drie jaar in de EBI (UPDATE)