Passage-verdachte weer op vrije voeten

Freek S. (43) die door de rechtbank in het Passage-proces is veroordeeld tot z`es jaar cel, mag van het gerechtshof in Amsterdam zijn hoger beroep op  vrije voeten afwachten. S. was volgens de rechtbank chauffeur bij de liquidatie van sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 1993 bij het toenmalige Altea Hotel in Amsterdam. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak vorig jaar vrijspraak bij gebrek aan bewijs.

De rechter gaf bij de uitspraak het bevel S. weer gevangen te nemen omdat hij allang uit voorarrest was. gaf bij het vonnis in januari tevens opdracht de man direct weer vast te zetten. S. tekende zowel tegen het vonnis als tegen zijn gevangenneming beroep aan. Van het hof mag hij het proces in hoger beroep in vrijheid afwachten.

Schutter Nanpaul de B., schoot Van Maurik samen met zijn neef van Jesse R. dood. Hij kreeg tien jaar cel. Hij was ook op vrije voeten voordat de rechtbank uitspraak deed in januari. Ook hij werd na het vonnis opgepakt. Het beroep om vrijlating van De B. vond bij het hof geen gehoor.

Voor het hoger beroep heeft het gerechtshof nog geen datum vastgesteld.