Passage: Zes keer levenslang geëist

De officier van justitie in Amsterdam heeft zes keer levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Passage: tegen Jesse R. “Moppie” R., Dino Soerel, Fred R., Siegfried S. en Ali A. Officier van justitie Betty Wind zei dat de moorden zo ernstig zijn dat alleen levenslange gevangenisstraf voldoende vergelding is voor de nabestaanden. Daarnaast acht het Openbaar Ministerie de kans op recidive groot.

De eisen:

Jesse R.: levenslang voor medeplegen van de moorden op Djordje Ilic en Sonny Hadziselimovic (1993), Tonny van Maurik (1993), Henie Shamel en Anne de Witte (1993), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006), medeplegen poging tot moord op Tony Vaz (2000) en deelnemen aan een criminele organisatie.

Mohamed R. alias Moppie levenslang voor medeplegen van de moorden op Djordje Ilic en Sonny Hadziselimovic, Tonnie van Maurik, Heni Shamel en Anne de Witte. Verder voor poging medeplegen van de poging tot moord op Tony Vaz Diaz gepoogd mede te plegen.

Pinny S.:  12 jaar cel voor medeplegen van de moord Tonny van Maurik.

Nan Paul de B.: 8 jaar cel voor medeplegen van de moord op Tonny van Maurik.

Freek S.: vrijspraak van betrokkenheid bij de moord op Van Maurik.

Siegfried S.: levenslang voor de moorden op Henie Shamel en Anne de Witte.

Sjaak B.: 15 jaar cel voor medeplichtigheid bij de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl door het leveren van respectievelijk een Glock45 en een Star-pistool. Deelneming aan een criminele organisatie. Het bezit van een grote partij wapens in Vinkeveen.

Fred R.: levenslang voor het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl, voorbereidingshandelingen voor de moord op Van der Bijl. Medeplegen van uitlokking voor die moord en de poging op Atilla Önder en George van Dijk en deelneming aan een criminele organisatie.

Ali A.: levenslang voor medeplegen poging tot uitlokking van de moorden op Leen Bosnie, August Adjoeba, Atilla Önder, medepleging van uitlokking van de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl, deelneming aan een criminele organisatie en gewoontewitwassen van ruim 1,2 miljoen euro.

Dino Soerel: levenslang voor medeplegen van uitlokking van de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl en leiding geven aan een criminele organisatie, witwassen en bezit van een vals en een vervalst paspoort. 

Peter la S.: acht jaar cel voor medeplegen van de moord op Kees Houtman, medeplegen van meerdere pogingen tot moord op Thomas van der Bijl, medeplegen van poging tot uitlokking van moord op George van Dijk. 

Zie verder:

‘Passage is eindpunt voor zes verdachten’