Dominee wilde eerst drie dames doden (#1)

De 55-jarige Dominee Frank J., die in september 2012 zijn partner – eveneens dominee – Dick Piersma (foto) om het leven heeft gebracht door hem in zijn slaap meerdere keren met een bijl op zijn hoofd te slaan, wilde eerst drie dames vermoorden om aan zijn gewenste rust in de gevangenis te komen. Dat zei hij vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging.

Door @Michael de Hoogh

Frank J. vermoordde in de nacht van 28 op 29 september 2012 zijn partner en dominee Dick Piersma in hun woning in het dorpje Ubbergen, onder de rook van Nijmegen. Het slachtoffer lag die nacht in een diepe slaap terwijl J. hem meerdere malen met een bijl op zijn achterhoofd sloeg. Vervolgens heeft J. zijn partner omgedraaid en weer meerdere keren met de scherpe kant van de bijl op zijn gezicht geslagen.

Met foto naar politie

Toen Frank J. zeker wist dat zijn partner was overleden, is hij gestopt met slaan. Het was een waar bloedbad in de slaapkamer van de twee dominees. J. heeft zich vervolgens omgekleed en heeft hun paspoorten gezocht. Daarna heeft hij een camera gepakt, een foto genomen van de zwaar toegetakelde Dick Piersma en is naar het politiebureau in Nijmegen gegaan om zich aan te geven.

Dat is volgens J. een weloverwogen plan geweest, want hij wist niet of de politie hem anders wel zou geloven. Door een foto te tonen van het slachtoffer op het bed vol bloed, kon de politie niet anders dan een onderzoek starten.   

Rust

Frank J. was vrijdag in de Arnhemse rechtbank heel openhartig over zijn daad en legde zeer gedetailleerd uit hoe hij die nacht in september te werk is gegaan. Tevens vertelde J. waarom hij zijn partner Dick Piersma op zo’n gewelddadige manier om het leven heeft gebracht. ‘Mijn doel was om aan de malle molen van het alledaagse leven te ontkomen. Ik heb er ook nog over nagedacht om drie dames te doden’, zei J. tijdens de zitting van vrijdag.

Frank J. wilde rust en die rust dacht hij in de gevangenis te vinden. ‘Daar denk ik nu, na een half jaar detentie, trouwens wel anders over’, aldus Frank J., die eerst nog aan zelfmoord heeft gedacht, maar dat kon hij zijn partner niet aandoen. Dick Piersma zou dan vol verdriet zonder zijn partner J. verder moeten leven en dat kon echt niet volgens J.

TV-series

Tijdens de inhoudelijke behandeling vrijdag schetste J. een moord waar hij goed over nagedacht had, maar hij werd ook geïnspireerd door andere factoren. Zo kwam hij via YouTube bij een filmpje terecht over de Canadese pornoacteur Rocco Magnotta, die ook zijn partner vermoord zou hebben. Maar hoe kon Frank J. zijn partner het best vermoorden? De Zweedse tv-serie Wallander bracht hem op het idee om het met een bijl te doen en dat heeft hij dus uiteindelijk ook gedaan.

PBC

Omdat Frank J. door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) sterk verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, eiste het OM een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging. Dat terwijl het advies van het PBC niet uitkwam bij tbs. Mocht de rechtbank niet met het OM meegaan, vindt de officier van justitie een celstraf van tien jaar een gepast alternatief.

De advocaat van Frank J. wilt dat zijn cliënt volledig ontoerekingsvatbaar wordt verklaard, maar daar is meer onderzoek voor nodig. De verzoeken van de raadsman daartoe werden vrijdag (voorlopig) afgewezen.

In deel 2 meer over wat Frank J. bezielde en wat zijn laatste woord was over de moord op zijn partner Dick Piersma.