Patholoog heeft twijfels bij dood Nederlander in Lloret

Forensisch patholoog Frank van de Goot (foto boven) heeft grote twijfels bij de dood vorige maand van de 21-jarige Dewi de Koster in de Spaanse badplaats Lloret de Mar. Volgens de Spaanse autoriteiten is hij overleden door de val van een muur, maar Van de Goot denkt dat hij mishandeld is.

Muur

De Telegraaf schrijft vanochtend over de bevindingen van de forensisch patholoog, die het lichaam van Dewi de Koster (foto rechts) onderzocht voor een second opinion. De Koster ging op 19 juli jongstleden met vrienden stappen in het uitgaansgebied van Lloret de Mar. Op zeker moment heeft hij alleen de club verlaten waar ze waren en ging naar buiten. Kort daarna wordt hij zwaargewond aangetroffen op de grond bij een vier meter hoge muur. Vervolgens is hij overleden.

Slachtoffer Dewi de Koster

Letsel

Volgens de Spaanse politie is hij op de muur geklommen en eraf gevallen. Maar onderzoek door patholoog Van der Goot wijst uit, dat zijn letsel niet overeenstemt met een dergelijk scenario. ‘Vooral omdat hij allemaal botten in zijn gezicht had gebroken, maar verder geen schrammetje of blauwe plek op zijn lichaam had’, zegt Dewi’s zus Amy Moisson tegen de Telegraaf. ‘Dat hebben we zelf geconstateerd in het Spaanse ziekenhuis. Het verhaal klopte vanaf het begin al niet.’

Mishandeling

Van de Goot vindt het letsel meer duiden op een mishandeling dan op een val. ‘Als dat van zo’n hoogte gebeurt, staat er gegarandeerd een afdruk van de straat in je gezicht. Dat was niet het geval. Daarbij had hij wel allerlei breuken, en zat zijn neusbot bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn gezicht.’

Getuigen

Overigens zijn er ook getuigen die de onderzoeksbevindingen van de Spaanse politie ondersteunen. Twee medewerkers van een club die naast de muur ligt, hebben verklaard dat Dewi de Koster van de muur gesprongen is. De politie in Lloret zegt het rapport van de Nederlandse patholoog te willen bestuderen voordat besloten wordt of het onderzoek heropend kan worden.