Patrick S. ontsnapt aan levenslang

Seriemoordenaar Patrick S. heeft donderdag van het gerechtshof in Den Haag 25 jaar cel en tbs gekregen voor gekwalificeerde doodslag, omdat hij Farida Zargar en Nanda Kerklaan om het leven heeft gebracht. Dat is conform de eis van de offcier van justitie.

Poging

Hij is ook veroordeeld voor onder meer een poging tot gekwalificeerde doodslag, een beroving en het bezit van kinderporno. De (gedeeltelijk) medeverdachte Timothy S. is veroordeeld voor onder meer een poging tot gekwalificeerde doodslag, een beroving, bedreigingen en een woninginbraak.

Verstopt

Patrick S. heeft op 5 augustus 2010 Farida Zargar omgebracht en vervolgens haar lichaam verstopt in het Mallebos te Spijkenisse. Pas ruim een jaar later, nadat er in verband met een andere zaak een doorzoeking in de woning van verdachte plaatsvond, kwam zijn betrokkenheid aan het licht. Het hof acht bewezen dat hij haar met messteken en door verwurging om het leven heeft gebracht om haar spullen te stelen.

Ongeloofwaardig

De reden dat Patrick S. Nanda Kerklaan om het leven heeft gebracht was om spullen van haar te stelen, stelt het hof. Patrick S. heeft in hoger beroep verklaard dat hij hiervoor niet verantwoordelijk is, maar dat zij is omgebracht door zijn medeverdachte in andere zaken, Timothy S. Het hof acht de verklaring van Patrick S. niet geloofwaardig. Het slachtoffer werd neergeslagen toen zij op de fiets naar haar werk ging en zwaargewond achtergelaten. Zij werd ruim een uur later gevonden in een sloot, onderkoeld en buiten bewustzijn. Enige dagen later is zij in het ziekenhuis overleden. Timothy S werd voor deze zaak vrijgesproken door de rechtbank. Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak geen hoger beroep ingesteld, zodat deze zaak in hoger beroep voor hem niet aan de orde was.

Gevolgen

Patrick S. is samen met de medeverdachte ook veroordeeld voor een poging tot gekwalificeerde doodslag op een man die na mishandeling voor dood werd achtergelaten. Hij ondervindt tot op heden de gevolgen van het misdrijf. De rechtbank veroordeelde Patrick S. tot een levenslange gevangenisstraf. In eerste aanleg werkte S. niet mee aan een onderzoek door het PBC waardoor door gedragsdeskundigen geen stoornis vastgesteld kon worden. In hoger beroep heeft de verdachte wel meegewerkt aan onderzoek door het PBC. Het PBC kwam tot de conclusie dat S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Het hof heeft hem daarom een gevangenisstraf van 25 jaar en TBS opgelegd. Ook deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De straf is vanwege de ernst van de misdrijven, hoger dan de door de rechtbank opgelegde straf van 3 jaar en TBS.

Zie ook:

Eis: 25 jaar en tbs tegen Patrick S.

‘Timothy S. sloeg Nanda Kerklaan van fiets’ (UPDATE)

Patrick S. bekent moord Farida (UPDATE)