Patsers maken de dienst uit in Antwerpen

De illegale economie in de Antwerpse wijk Borgerhout is groter dan de legale. Dat blijkt uit een onderzoek dat de politie in Vlaanderen liet uitvoeren. Drugshandel, witwassen en vastgoedfraude ontwrichten het leven in dit deel van de Belgische stad.

Malafide handel

Onderzoekers deden research in databanken en spraken met sleutelfiguren bij politie, justitie, maar ook met de dienst stadstoezicht en met buurtregisseurs. Ze koos hiervoor de wijk Borgerhout uit, omdat dit district een groot aantal drugsverdachten heeft, opvallend veel malafide handel kent en kampt met een hoge armoede, werkloosheid en jeugddelinquentie.

Criminele clans

De krant Gazet van Antwerpen noemt de resultaten van het onderzoek ‘onthutsend’. Volgens de onderzoekers oefenen machtige criminele clans een grote invloed uit op de samenleving in Borgerhout: ‘Vaak gaat het om enkelingen met criminele activiteiten, maar die oefenen invloed uit op huishoudens en bij uitbreiding op hele families.’

Patsers

De onderzoekers wijzen ook op de aanwezigheid van ‘patsers’ met merkkledij, dure huurwagens en juwelen. De schadelijke invloed van (drugs)criminelen uit zich ook in intimidatie. Onbekenden wordt de toegang tot bepaalde clubs of horecazaken geweigerd.

Borgerhout kent een hoge concentratie malafide handelszaken, zoals shisha-bars, bruidswinkels, telefoonwinkels, criminele visboeren en bagagewinkels. Criminelen investeren hun winsten zelfs in supermarkten en feestzalen. Uit het onderzoek: ‘Ondermijnende criminaliteit komt ook vaak tegemoet aan economische behoeften, zoals die aan roesmiddelen, prostitutie, goedkope arbeidskrachten, huisvesting of gestolen goederen.’

Doorlichting

De aanpak van de ondermijnende criminaliteit moet volgens het rapport gebeuren door de kansen voor bonafide ondernemers te laten toenemen, en die van de criminelen te laten verslechteren. De onderzoekers pleiten daarom voor een ‘systematisch doorlichting’ van de bedrijvigheid in de wijk. Ze hopen op de komst van zogenaamde BIBOB-wetgeving, naar Nederlands voorbeeld.

Afgelopen vrijdagnacht werd er in Borgerhout nog een woning beschoten, schrijft de Gazet van Antwerpen. De politie houdt er rekening met dat dit drugsgerelateerd is.