Paul S. mag vervoegd naar tbs

Paul S. van W. die in 2003 moedwillig vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot mag vervoegd uit de cel om te beginnen aan zijn tbs-behandeling. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugddetentie (RSJ) woensdag geoordeeld. De RSJ herriep een besluit van oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak om hem langer in de cel te houden. S. kreeg in 2005 in hoger beroep twintig jaar cel en tbs. Er is veel ophef over zijn detentie geweest. Volgens de bestaande regelingen mag een veroordeelde  van de gevangenis naar de tbs-kliniek als ze een derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten. Toen S daarvan gebruik wilde maken leidde dat tot ophef. Toen besloot Albayrak deze regeling af te schaffen. S. tekende hiertegen bezwaar aan en is nu door de RSJ in het gelijk gesteld. Het is nu aan de nieuwe minister Opstelten van Justitie.

Opstelten kan nu het besluit van de raad volgen of een nieuw besluit nemen. Als hij het besluit van de raad volgt dan kan S. in theorie voor het eerst in 2017 op verlof, maar dan moeten zowel rechter als de directeur van de kliniek daar goedkeuring aan geven.

S. van W. was een oud-marinier die in Kerkrade zijn eigen schietschool had. Hij vermoordde uitgedost in camfouflagepak en kogelwerend vest zijn ex-vrouw Daniela (29), haar broer Patrick (34) en hun moeder Jose Vromen in hun huis. Daarna doorzeefde hij in zijn sportschool zijn schoonvader Lei Vromen. S. van W. voerde volgens hemzelf een militaire missie uit.

Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht neemt het op voor de ‘verbijsterderde familieleden van de slachtoffers. ‘We maken ons grote zorgen, want we denken niet dat hij een longstay-geval is. Het is voor hem echt een stap dichterbij de vrijheid. Dit is geen gerechtigheid.’