Paus haalt uit naar maffia

Paus Franciscus heeft opnieuw uitgehaald naar de maffia. Hij was op bezoek in Caserta, op zo'n 30 kilometer ten noorden van Napels, waar hij de illegale verbranding van giftig afval door de Camorra scherp heeft veroordeeld. De paus heeft eerder al meerdere keren zijn afschuw over de maffia uitgesproken. De maffia lijkt niet gerust op de bemoeienis van de paus.

Franciscus haalde vorige maand tijdens een eucharistieviering in Calabrië ook al flink uit naar de Ndrangheta. Hij had het toen over 'het pad van het kwaad' waar maffialeden zich op bevonden. Zij behoorden wat de Paus betreft niet tot de 'gemeenschap van God'.

Sterke banden met kerk

Voor maffialeden kunnen de woorden van de paus hard aankomen. Het zuiden van Italië is traditioneel streng katholiek en veel maffialeden vormen geen uitzondering. Ze hebben bovendien jarenlang geprofiteerd van sterke banden met de kerk.

Waar de oude generatie maffiosi een gouden regel had dat de kerk met rust werd gelaten, is dat nu niet zo zeker meer. De traditionele maffiabazen bestaan niet meer, de criminelen zijn steeds vaker investeerders die geld moeten verdienen. De paus zou de afgelopen maanden meerdere keren bedreigd zijn door maffiaclans.

Hervormingen in Vaticaanse bank

Dat heeft niet alleen te maken met zijn uitspraken tegen de maffia; Franciscus is ook de bank van het Vaticaan flink aan het hervormen. Maffiaclans maakten eerder dankbaar van de bank gebruik om zwart geld wit te wassen, maar dat wordt na de hervormingen waarschijnlijk een stuk moeilijker.

De Italiaanse politie had extra veiligheidsmaatregelen genomen in Caserta vanwege de uithaal van de paus naar de Ndrengheta. De stad ligt in een streek in Italië die bekend staat als de 'driehoek van de dood'; de moordcijfers zijn daar de hoogste van het land.