PBC heeft tekort aan psychiaters

Het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht moet extra psychiaters inhuren om de enorm gestegen wachttijd voor onderzoek terug te kunnen dringen. Staatssecretaris Teeven van Justitie wil dat psychiaters die al bij het PBC werken volledig op het psychiatrisch onderzoek van verdachten kunnen storten en hun andere taken kunnen laten rusten. Verder wordt onderzocht of onderzoeken van verdachten ook op andere locaties dan alleen het PBC kunnen worden uitgevoerd. Teeven heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nu is de wachttijd voor een onderzoek van een verdachte rond de 23 weken. Dat is een sterke stijging want een paar jaar geleden was die wachttijd nog maar een maand of drie. Het gehele traject van onderzoek en wachttijd kan nu wel elf maanden worden. Teeven schrijft het niet acceptabel te vinden dat rechtszaken vertraging oplopen.    

Over de oorzaak zijn Teeven en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) het niet eens. Teeven wijt de wachttijd aan ‘geringe beschikbaarheid van psychiaters’ bij het PBC. Maar het NIFP denkt dat er gewoon meer aanmeldingen zijn voor psychiatrisch onderzoek.

Het Pieter Baan Centrum probeert de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken vast te stellen. En verder onderzoekt het centrum tbs’ers over wie een advies nodig is, bijvoorbeeld voor een beslissing over het al dan niet voortzetten van hun tbs.