Pech voor Scheveningse Italiaan

In het bericht over de opgepakte Italiaanse ‘maffia-verdachte’ (73) liggen de feiten toch net iets anders, zegt zijn raadsman Michel van Stratum: ‘Het is helemaal niet zo dat hij pas onlangs in Nederland is gelokaliseerd door Europol. Hij woont en werkt al vele jaren in Nederland.’

Vermaard

Men wist dus heel goed dat de 73-jarige man zich in Den Haag ophield. Het bericht over Rocco G. is in het nieuws gekomen door de Italiaanse krant La Stampa die meldde dat G. in Scheveningen jarenlang een pizza-restaurant uitbaatte. Een bron meldt aan Crimesite dat dit restaurant ook in nette Haagse kringen vermaard is om de degelijke kost. Volgens La Stampa werd G. ooit gerekend tot de Calabrese ‘Ndrangheta en was hij ooit werkzaam in Turijn.

Borg teruggekregen

Op 12 december 2007 is G. in Den Haag op grond van twee Europees Aanhoudingsbevelen aangehouden. Advocaat Van Stratum stond hem toen ook al bij. Wegens ontbreken van vluchtgevaar werd hij al na drie dagen door de rechter-commissaris geschorst, onder borgsom van 3.500 euro. Van Stratum: ‘Italiaanse kranten spraken toen in een paginagroot bericht schande van die Nederlandse beslissing. Maar nadien is nooit meer een verzoek om overlevering ontvangen vanuit Italië en is er nooit een vordering tot overlevering op zitting behandeld. Italië heeft ook naar ik begrijp nooit gereageerd op verzoeken om opheldering vanuit Nederland. Mijn client heeft zelfs na vele jaren zijn borgsom van de Nederlandse justitie terugontvangen.’

Wakker geworden

Van Stratum vindt het onrechtvaardig dat de bejaarde man nu alsnog wordt gedetineerd. Van Stratum:

Al die jaren heeft hij in grote onzekerheid gezeten terwijl hij hart- en andere medische problemen heeft. Out of the blue is hij na al die jaren afgelopen week aangehouden, kennelijk is er plotseling iemand wakker geworden in Italië. Hij zit nu in een Nederlandse gevangenis waar hij blijft, want hij gaat niet terug naar Italië. De grondslag was een inwilliging door het gerechtshof in Arnhem van een Italiaans verzoek tot tenuitvoerlegging van 12 jaar gevangenisstraf. Daarvoor wordt de bij verstek veroordeelde noch zijn advocaat opgeroepen.

In de praktijk is een dergelijke procedure niet meer aan te vechten. Door Europese regels is de rechtspositie van de gedetineerde in een dergelijke procedure minimaal. G. kan nog een kort geding indienen of om gratie vragen.