De pedofiel mag niet geïnterviewd

{jcomments on}In het nieuwe nummer van Crimelink dit keer geen penose maar pedofilie. Goed getimed, na de onrustbarende zaak van Robert M. in de Amsterdamse creches en de even onrustbarende uitbarsting in de media. Het blad probeert temidden van alle onrust en hysterie wat informatie te brengen over het fenomeen. Informatie, dat is ook wel eens interessant, na al die koppen over het Monster van Riga. Op de site van het blad schrijft al enige tijd een veroordeeld pedofiel in blogs zijn levensverhaal: over hoe het gekomen is, hoe hij worstelt met zijn gevoel en over de tbs. Voor dit nummer een interview, dacht Crimelink. Maar dat ging niet door. Justitie keek wel linker uit.

 

‘Gelet op de stijl en inhoud van de blogs’, wees het minsterie een interview met de pedofiel af. Gewoon af.

Kennelijk heeft Justitie – als het over pedofilie gaat – liever verhalen over het Monster van Riga in de bladen.

Daarom heeft Crimelink maar een paar pagina’s samengesteld op basis van de blogs. Verder vroeg het blad zich af wat nu de schade is die slachtoffers van pedofilie oplopen en welke factoren van belang zijn. En er is een lang interview met advocaat Job Knap.

Knap is gaandeweg steeds meer pedozaken gaan doen maar hij is ‘geen gevoelsgenoot’. Hij signaleert een golfbeweging in de publieke opinie ten aanzien van pedo’s. Nu is er sprake van een volksangst dat pedofilie de bron van alle kwaad is maar hij vermoedt dat dit weer zal kenteren.

Omdat in veel gevallen pedofielen als onbehandelbaar worden beschouwd is de longstay vol met pedo’s, die er natuurlijk ook uit willen.

Crimelink dacht daarom dat een interview met een tbs-directeur of een ambtenaar die op het ministerie verantwoordelijk is voor de tbs een mooi verhaal voor het themanummer op zou leveren. Maar dat vond Justitie niet. Gewoon niet.

Je kunt beter maar geen informatie geven over hoe een land omgaat met de pedofielen, zeker niet nu de Robert M.-zaak het land in rep en roer heeft gebracht, dacht men op het ministerie in alle wijsheid.

Hoofdredacteur Archie Barneveld van Crimelink heeft de buik vol van de persvoorlichting bij Justitie en schreef voor De Nieuwe Reporter zijn ongezouten mening.