Peerke S. moet tonnen betalen na witwaszaak

De Eindhovense drugscrimineel Peter “Peerke” S. en zijn vriendin moeten samen ruim vier ton crimineel verdiend geld aan de staat. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep besloten, aldus het Eindhovens Dagblad.

Het hof draait daarmee een uitspraak van de rechtbank terug die de ontnemingsvordering van de officier van justitie goeddeels afwees. S. en zijn partner kregen voor witwassen vorige maand wel straffen van vijf maanden cel en tweehonderd uur werkstraf opgelegd.

Van het hof moet S. nu 180.000 betalen, zijn vriendin ruim twee ton, geld wat zij in de loop der jaren cash stortte op haar rekening. Zij zegt dat dit inkomsten waren van haar kledingwinkeltje. Volgens het gerechtshof kan dat niet kloppen.

Peter S. werd in 2013 gefouilleerd op Schiphol maar nam tijdens de staandehouding de benen en wist weg te komen. Hij had gezegd volgens de douaneambtenaren dat hij 180.000 euro in zijn riem had. S. zegt nu dat hij maar wat riep.

Peerke S. is een bekende in de Nederlandse onderwereld, hij was getuige in het Passage-Proces. S. is aan het begin van deze eeuw veroordeeld in een zeer grote zaak over internationale xtc-smokkel. Hij kreeg dertien jaar cel en moest daarvoor in 2012 ook betalen. In 2010 werd zijn huis aan de Boutenslaan in Eindhoven beschoten met een automatisch wapen.