Het verhaal van Peerke S. #2

Het verhaal van Peerke S. is niet zo lang en de kern is helder. Hij zal nooit vergeten van de mannen die hem bij AC Lage Weide zeiden dat ze net een moord hadden gepleegd. Peter la S. zou hem hebben verteld dat hij iemand had doodgeschoten. ‘Koele kikker’. Maar, vroeg de jongste rechter zich af: hoe wist u nu dat deze metgezel La S. was? Over de metgezel of metgezellen van Jesse R. was de getuige minder kernachtig.

Hij begint te zeggen dat er eentje bij was die ‘groter’ dan Jesse was en eentje die ‘kleiner’ dan Jesse was. Maar later weet hij niet meer zeker of er nu één of twee metgezellen bij waren. 

Dat vond de jongste rechter wel opvallend. Hij had gezegd dat de ene metgezel ‘koel’ sprak over de moord, Jesse er ‘niet zo blij’ mee leek. En de andere metgezel zat er nog het meeste mee. Dacht hij. Maar waarom twijfelt hij dan of die laatste man erbij was, vroeg ze zich af.

Later zag hij een foto op de Revu of Panorama van La S. De foto met het sigaretje. Toen wist hij: de koele kikker van de moord is ‘de man van de foto’. Verder heeft hij La S. nooit meer gezien. Later hoorde hij dat de dode Gerrie Bethlehem heette.

Hij kon desgevraagd het gezicht van La S. niet beschrijven.

De getuige twijfelt of het avond was of overdag. Hij weet nog dat er even verderop een KLPD-volvo langs de snelweg stil had gestaan. Of het donker was, daar wilde hij vanaf zijn.

Probleem.

Wat kun je met getuigen die moeten spreken over tien jaar terug. Mannen als Peerke S. hadden misschien dertig afspraken langs de weg in een week. Misschien ontmoette S. in wegrestaurants als de AC, de Lucht of de Brug vage en minder vage contacten jaarlijks wel honderden malen. 

‘U kunt het nakijken in mijn strafdossier’, zei S.

Dat komt zo: in 2002 loopt er een gigantisch internationaal xtc-onderzoek naar pillen die S. zou laten produceren. Qua pillen was ‘de man uit Eersel’ een wereldspeler, zo vonden de Drug Enforcement Agency, het Bundeskriminalamt en de Israelische Criminele Inlichtingendienst. In juli 2002 wordt hij aangehouden en zal daarvoor acht jaar de cel ingaan.

In de dagen dat S. in het voorjaar van 2002 een afspraak maakte met Jesse R. bij het AC Restaurant Utrecht-Lage Weide werd hij getapt en werd zijn locatie gepeild. De rechtbank zal dus in zijn dossier de data kunnen vinden, en misschien zelfs tapgesprekken met Jesse R.

Op 7 juni zal de rechtbank het verhoor van getuige S. voortzetten. Het uurtje van vandaag was niet genoeg.

Zie ook: 

Passage: Het verhaal van Peerke S. 

Peerke S. getuige over Bethlehem-moord