Pepperspray-schandaal bij politie

Het uitrusten van het Nederlandse politiekorps met pepperspray in 2002 was doorgestoken kaart. De Amerikaanse producent van de spray blijkt in 2009 een volledige bekentenis te hebben afgelegd over hoe hij steekpenningen aan een Rotterdamse politieman betaalde en zo het miljoenencontract verwierf. De bekentenis van de Amerikaan is in bezit van de Volkskrant. Uit het document, dat onlangs werd vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie, blijkt eveneens de betrokkenheid bij de omkoping van een bekende Nederlandse groothandel in militair materieel.

De justitiële documenten maken deel uit van de grootste omkopingszaak die de Amerikaanse justitie ooit in onderzoek heeft gehad. Meer dan twintig handelaren blijken op diverse plekken in de wereld ambtenaren en politici te hebben omgekocht en zo contracten bij leger en politie te hebben binnengehaald.

Centraal in het onderzoek staat Richard Bistrong, de directeur van het bedrijf Defense Technology dat sinds 2002 pepperspray levert aan de Nederlandse politie. Bistrong werd begin dit jaar aangehouden in Miami. Hij blijkt al twee jaar samen te werken met justitie in de VS in ruil voor strafvermindering.

Geen agenten gehoord
De rijksrecherche, die de omkoping in Nederland onderzoekt, wil niet ingaan op de bekentenis van Bistrong. De dienst is in afwachting van de resultaten van een tweede rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten, laat een woordvoerder weten. Er zijn nog geen Rotterdamse agenten gehoord, noch de bedrijven die betrokken zijn bij de levering van de pepperspray.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat de aanschaf van de spray regelde, liet eerder sterke aanwijzingen dat er geknoeid was met de criteria waaraan de spray moest voldoen, ongemoeid. Dat blijkt uit de aanbestedingsdocumenten en diverse rechtbankstukken uit 2001. ‘Het was direct duidelijk dat het niet klopte, en dat het KLPD per se de spray van de Amerikaanse producent wilde’, zegt ondernemer Niels Olde Heuvel uit Enschede.

Lees verder De Volkskrant.

Bekijk ook de bekentenis.