Per jaar 100 miljard gewit in gokcircuit

Criminelen wassen jaarlijks wereldwijd voor rond de 100 miljard euro wit door het wedden op sportwedstrijden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek dat de Parijse universiteit Panthéon-Sorbonne in samenwerking met het internationaal centrum voor sportveiligheid (ICSS) uit Qatar de afgelopen twee jaar heeft gedaan.

Sporten

Het gaat niet alleen om ‘matchfixing’ in het voetbal en cricket maar op allerlei sporten wordt gewed zoals badminton, basketbal, cricket en zelfs op worstelen en snooker. In totaal wordt 80% van de weddenschap bij de gokkantoren gedaan met illegaal verkregen geld.

Evolutie

‘De snelle evolutie van het wereldwijde gokcircuit heeft geleid tot een toegenomen risico op infiltratie vanwege de georganiseerde misdaad en het witwassen van geld’, zo verklaarde Chris Eaton van het ICSS. ‘Ook de verandering van de aard van het gokken, met meer complexe formules zoals live gokken, maakt het moeilijk om verdachte activiteiten te detecteren.’

In een voorbeeld stelt het ICSS dat een gokker in Japan een weddenschap kan plaatsen bij een gokkantoor gevestigd in Malta op een voetbalwedstrijd in Brazilië. 30% van de weddenschappen wordt online gedaan. 53% van het illegale gokcircuit bevindt zich in Azië.

Verwarring

Volgens het onderzoek, waarvan de methodiek overigens kritiek heeft gekregen van de deskundige auteur Declan Hill, zouden er alleen al in 2013 'honderden of zelfs duizenden' gevallen van bedrog zijn geweest. Hill, schrijver van de bestseller 'The Fix: Soccer & Organized Crime', twijfelt aan de betrouwbaarheid van de gegevens. 'De auteurs verwarren illegaal gokken vaak met wedstrijdmanipulatie. Dat zijn totaal verschillende begrippen.'

Het hele onderzoek is hier terug te lezen.