Personeel Vopak steelt benzine

Bij tankopslagbedrijf Vopak in Rotterdam-Europoort is een omvangrijke diefstal van autobrandstof door personeel aan het licht gekomen. Personeelsleden vulden op een bepaalde tankplaats op de terminal jerrycans en brachten de brandstof heimelijk naar buiten. Een recherchebureau heeft aangetoond dat twintig werknemers diesel en benzine van het terrein hebben ontvreemd. De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip. Tegelijk brengt personeel het bericht naar buiten dat Vopak zélf brandstof zou stelen van haar klanten.

Inmiddels zijn vijf Vopak-medewerkers ontslagen, na een onderzoek van een recherchebureau. Tien betalen een boete van 6000 tot 9000 euro voor weer aan het werk te mogen.

De andere vijf gevallen betroffen ingehuurde krachten. Zij mogen niet meer voor Vopak aan de slag.

Maar hoeveel er werkelijk gestolen is door hoeveel mensen, en hoe lang de fraude al bezig was, is niet bekend gemaakt.

‘Het was te makkelijk. Iedereen deed het, zelfs de bazen, dus ook voor goudeerlijke werknemers was het verleidelijk’, zegt één van de werknemers.

Er was geen controle op en bij de uitgang van de terminal.

Personeel van Vopak heeft een brief gestuurd over brandstof die Vopak van klanten die een tank huren zou afnemen zonder te betalen. De brief is in handen van RTV Rijnmond.

‘Dat klopt niet’, zegt een woordvoerder van Vopak, die zegt gasolie te gebruiken voor schoonmaken van tanks, maar dit netjes af te rekenen met de klant.

{youtube}4_gPbCadIZs{/youtube}

Zie ook persbericht Vopak.