‘Personeelsgebrek Douane zorgt voor drugslek’

Omdat Douanepersoneel de beelden van scanners die containers doorlichten niet direct nakijken kunnen corrupte havenmedewerkers cocaïne alsnog uit die containers halen voordat de drugs wordt ontdekt. Volgens De Telegraaf is de oorzaak hiervan personeelsgebrek bij de Douane.

Door @Wim van de Pol

De Douane gaat containers die zijn ingevoerd uit risicolanden in Zuid-Amerika langs met een mobiel scanapparaat dat vrij goed laat zien of er pakketten cocaïne in containers is verpakt naast de reguliere lading. Die beelden moeten eigenlijk meteen worden nagekeken maar ’s nachts gebeurt dat niet omdat er onvoldoende personeel is.

Zwakke plekken

Door snel reageren van corrupte havenmedewerkers die over containernummers beschikken kunnen de drugspakketten toch nog uit de containers worden gehaald. Volgens De Telegraaf is dit onlangs gebeurd bij het bedrijf APM Terminals op de Maasvlakte. Justitie bevestigt aan de krant dat er een groot onderzoek loopt.

‘Er is een flink tekort aan personeel bij de douane. Criminelen weten dat de zwakke nachtelijke controle een achilleshiel is. Ze worden getipt over de zwakke plekken door corrupte havenmedewerkers’, zei een bron binnen de Douane aan De Telegraaf.

Switch

Het is twijfelachtig of personeelsgebrek bij de Douane de werkelijke oorzaak ervan is dat in Rotterdam erg veel cocaïne het land binnenkomt, los van het grote aanbod momenteel van relatief goedkope cocaïne in Zuid-Amerika. De gigantische stroom containers en andere vracht die de haven verwerkt, maar ook het grote budget dat cocaïnesmokkelaars aan omkoping kunnen besteden zorgt voor eindeloze mogelijkheden.

Er lopen nu tegen twee douaniers strafzaken bij de rechtbank in Rotterdam: Gerrit G. en Gertie V.. Uit die onderzoeken is duidelijk geworden dat er nog meer douaniers verdacht zijn van corruptie.

Het lek dat de Telegraaf beschrijft is overigens lang niet de enige mogelijkheid die drugssmokkelaars tot hun beschikking hebben. Een andere niet veel in de publiciteit gebrachte methode is het switchen van containers van locatie. Een ingevoerde container met drugs wordt door corrupte havenmedewerkers snel ongemerkt verplaatst naar een plek waar containers klaarstaan voor verzending uit Nederland, waar ze nauwelijks controle krijgen. Vlak voor vertrek wordt de container dan teruggeroepen door de verzender en de haven afgereden.