Maarten heeft Jewel niet mishandeld

Maarten van der Kooij kreeg doodsbedreigingen, tientallen telefoontjes en voicemailberichten. Hij is ten onrechte aangezien voor de scholier die deze week het 15-jarige meisje Jewel uit Rotterdam onderuit schopte. Dat meldt Radio Rijnmond. Deze week verschenen verschillende filmpjes van mishandelingen tussen scholieren op internet.

 

Verontwaardiging

Op Facebook is een oproep gedaan om te verzamelen voor het huis van Van der Kooij, meer dan 600 mensen zeggen te komen. Hij overweegt tijdelijk elders te slapen. Toen de Rotterdammer woensdag op zijn werk kwam merkte hij dat er iets mis was. Hij is het slachtoffer van een adres- verwisseling en persoonsverwisseling nadat landelijk grote verontwaadiging ontstond over een filmpje dat De Telegraaf publiceerde van een meisje dat wordt mishandeld. Via sociale media probeerden mensen achter naam en adres van de dader te komen.

Fout

Op Twitter en Facebook werd een naam met adres en telefoonnummer genoemd van de vermoedelijke dader. Maar dat bleek fout. De gegevens bleken niet van de dader te zijn, maar van Van der Kooij. Sindsdien wordt hij ten onrechte aangezien voor de dader en lastiggevallen. Een 15-jarige verdachte is donderdag al opgepakt.

Extra gesurveilleerd

Volgens Van der Kooij is het onmogelijk dat hij wordt verward met de dader. 'Ik woon al een mensenleven hier', verklaart hij. Het enige wat ze gemeen hebben, is hun achternaam. Agenten hebben woensdag extra gesurveilleerd in de straat van Van der Kooij. Hij zegt: 'Het is positief dat die jongen is opgepakt door de media en dat er zoveel mensen negatief reageren op het filmpje. Maar je kan via de social media ook mensen zwart maken. Dit is de schaduwkant. En het voelt verschrikkelijk om daar slachtoffer van te zijn.'

Elke dag

Volgens een woordvoerder van de politie Rotterdam komen dergelijke mishandelingszaken op scholen dagelijks voor. Maar het gebeurt zelden dat een mishandeling op internet komt en wordt opgepikt door grote media.'Toen iedereen de retweetknop indrukte, moesten we snel reageren. Het circuleert op internet dus heeft het prioriteit'. De politie waarschuwde onlangs voor het gevaar dat mensen via social media voor eigen rechter gaan spelen.