Peruaanse cokevangst meer dan zeven ton

De cocaïnevangst deze week in Peru zal uiteindeljk veel groter uitvallen dan tot nog toe gemeld. Tot nu toe werd geschat dat zeker 3.300 kilo aan cocaïnepakketen in steenkoolbrokken was verstopt. De laatste schatting is dat er waarschijnlijk meer dan 7.000 kilo is gepakt. De politie is nog altijd bezig maar het zoeken tussen de steenkool. De pakketten zaten in de steenkool „gebakken”.

Aangelengd

Toen de helft van de in beslag genomen steenkool was doorzocht stond de teller op meer dan zes ton coke, zo zeggen politiewoordvoerders tegen Peruaanse media. De smokkelaars lieten met water aangelengde steenkool over de cocaïneblokken lopen en wachtten enige maanden tot die was gedroogd. De organisatie werkte met twee legale mijn- en handelsmaatschappijen in Peru: Betas Andinas del Perú en Carboníferas Alfa y Omega S.A.C.. De directeuren van beide bedrijven zijn aangehouden. 

30 transporten

Er zijn nu negen mensen aangehouden, waarvan twee Mexicanen. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de politieactie de belangrijkste van de afgelopen jaren in Peru. Er zouden 30 coke-transporten naar Antwerpen en Spanje zijn vervoerd door de bedrijven maar het is niet zeker is in alle transporten cocaïne zat verstopt. De coke was gemaakt van cocabladeren uit het onherbergzame centrale deel van Peru in de vallei van de rivieren Apurímac, Ene en Mantaro, enige honderden kilometers noordelijk van de Cuzco en de ruïnes van Macchu Picchu.