Peter de Vries: Endstra liet moorden plegen

Peter de Vries heeft als getuige in het proces tegen Willem Holleeder stellig verklaard dat politie en justitie wisten dat de vastgoedhandelaar Willem Endstra in drugs zat en moordaanslagen liet plegen, onder meer op Ronald van Essen in 1999.

Door Wim van de Pol

De Vries legde uit hoe hij door de jaren heen frequent gesprekken voerde met Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Dat contact was ontstaan nadat hij in 1984 na de Heineken-ontvoering als journalist Van Hout had leren kennen. Volgens De Vries groeide het vertrouwen met Van Hout toen ze in 1984 samen moesten schuilen voor een woedende menigte op Sint Maarten toen Holleeder en Van Hout daar door de Franse regering waren geplaatst. Cor zei: Peter ga maar. Peter bleef samen met de ontvoerders en Franse agenten op de vloer liggen. ‘Dat zorgde ervoor dat hij mij dat boek wel gunde.’

Samen met Van Hout schreef hij in 1985 een boek over de ontvoering dat al klaar was voordat de ontvoerders in Nederland voor de rechter kwamen. ‘Ik had een gedetailleerde bekentenis in mijn koffer’, zei De Vries. Het boek kwam uit in 1987.

Verbaasd

Van Hout sprak vaak en vertrouwelijk met De Vries, met uitzondering van een periode in 1994 toen Van Hout boos was op De Vries omdat die in Paraguay de ontsnapte Heineken-ontvoerder Frans Meijer had opgespoord. Volgens De Vries liet hij hem buiten allerlei criminele activiteiten. Zo was De Vries ‘verbaasd’ dat Van Hout in 1997 werd opgepakt voor wapen- en drugshandel. Maar over mogelijke scenario’s van allerlei onderwereldmoorden spraken ze wel.

Endstra

Voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen had meerdere miljoenen bij Willem Endstra geïnvesteerd. Hij zat samen met Van Hout gedetineerd en de twee waren vrienden geworden. Op Tweede Kerstdag in 1999 werd Van Essen slachtoffer van een mislukte moordaanslag. De Vries:

Ik heb van Cor van Hout en Willem Holleeder gehoord dat Ronald geld bij Endstra had staan. En ook dat Holleeder vertelde dat aanslag op Van Essen in opdracht van Endstra was gedaan. (…) Willem Endstra was een heel aantal jaren voor politie en justitie target nummer 1.. Hij werd verdacht van witwassen, drugshandel, en betrokkenheid bij liquidaties. Omdat hij vermoord is is hij gezien als slachtoffer maar weet van stukken die ik heb gezien en van contacten bij justitie dat ze hem al jaren achterover wilden trekken.

Van Hout was woedend over de aanslag op Van Essen, zei De Vries. Ook Willem Holleeder en anderen hebben overigens Endstra hiervan beschuldigd.

Danny Leclere

Hij vertelde ook gehoord te hebben dat Endstra verantwoordelijk zou zijn voor de moord 20 mei 1993 op de Belg Danny Leclere op 20 mei 1993 op een oprit van de A10. Leclere had ook vele miljoenen bij Endstra ingelegd die hij met de xtc-handel had verdiend.

Het is voor het eerst dat iemand een beschuldiging uit over die moord.

Endstra liet volgens De Vries nog meer mensen vermoorden. Informatie daarover legde hij vast in aantekeningen, die hij nog aan de rechtbank zal overleggen.

Zie meer over het dossier Van Essen:

Hoe het OM Willem Endstra nooit vervolgde (#4 VIDEO)

Claim bij de erven van Willem Endstra (#3)

De aanslag op Ronald van Essen (#2)

Vriendschap, miljoenen, moordaanslag (#1)