Peter de Vries levert toch bandopname van gesprek Holleeder aan justitie (UPDATE)

Peter R. de Vries heeft aan het Openbaar Ministerie een bandopname verstrekt van een gesprek dat hij per telefoon met Willem Holleeder voerde op het kantoor van diens toenmalige advocaat Stijn Franken. Tot nu toe weigerde De Vries met de opname te komen. NRC mocht de opnames beluisteren.

Door Wim van de Pol

Het moment dat dit naar buiten komt is geen toeval. Komende maandag is er een zitting in de zaak. Dan zal de Amsterdamse rechtbank De Vries als getuige erover horen. Het zal één van de laatste zittingen zijn in de behandeling van de feiten in het proces waarin Holleeder (onder meer) terecht staat voor opdracht geven van vijf liquidaties. Dit voorjaar volgen requisitoir en pleidooi.

Vertrouwelijke brief

De opnamen op het kantoor van advocaat Franken die de NRC heeft beluisterd zijn in april 2011 gemaakt. Het gesprek was het vervolg op een vertrouwelijke brief die Holleeder aan Peter de Vries had doen toekomen. De inhoud van die brief zou volgens afspraak alleen mogen worden geopenbaard als Holleeder iets zou overkomen. In die brief ging Holleeder in op zijn verhoudingen met Dino Soerel en Stanley Hillis, en over geld dat bij de criminele vastgoedinvesteerder Wim Endstra was geïnvesteerd.

Onnatuurlijke dood

De inhoud van de gesprekken en de brief was globaal al bekend. Peter de Vries onthulde dit alles vorig voorjaar toen hij werd gehoord door de rechtbank.

Hij zei de inhoud, tegen de afspraak met Holleeder in, toch te willen onthullen omdat Holleeder hem en zijn vrouw met de dood zou hebben bedreigd (hij is daarvoor veroordeeld). Aan het begin van het gesprek herhaalt Holleeder (in 2011 dus) dat de inhoud alleen is bedoeld voor het geval hij een onnatuurlijke dood zou sterven. Hij zei zich bedreigd te hebben gevoeld door Dino Soerel (in 2017 tot levenslang veroordeeld) omdat hij het gevoel had ten nadele van zichzelf ontlastend over Soerel te moeten verklaren. Het moment van de opname was anderhalf jaar voor Holleeder’s vrijlating uit de straf in de afperszaak Kolbak.

Hillis

Stanley Hillis

Over bepaalde details die aan de orde komen in de opname heeft Holleeder ter zitting geen vragen willen beantwoorden, onder meer over Soerel.

Het Openbaar Ministerie vindt de opname van belang omdat het zijn stelling ondersteund ziet dat Holleeder samen met Dino Soerel en Stanley Hillis (enige maanden eerder in 2011 vermoord) liquidaties liet uitvoeren.

Maar in het gesprek wordt niets gezegd over liquidaties.

Holleeder zegt onder meer dat Hillis 10 miljoen euro van Endstra tegoed had. Hij zegt Hillis te hebben geholpen dat geld terug te krijgen. Onbekend is of de politie dat geld van Hillis heeft weten te traceren.

Paarlberg

Een detail waarover het laatste woord nog niet is gesproken is de naam van Jan Dirk Paarlberg. Volgens het gerechtshof waste hij afpersgeld van Holleeder wit door 17 miljoen aan facturen bij Endstra te innen. Op de opname zegt Holleeder Paarlberg in Londen te hebben aangesproken, in de wc van het chique Dorchester Hotel. Hij zegt Paarlberg niet te hebben bedreigd.

Wat er dan precies zou zijn besproken – en of dat belastend zou zijn – is onhelder.

Jan Dirk Paarlberg

Paarlberg is altijd blijven ontkennen dat hij afpersgeld heeft witgewassen en ook dat hij ooit Holleeder in Londen heeft gesproken.

Het is opvallend dat Holleeder in de gespreksopname uit 2011 stelt dat Paarlberg ten onrechte is veroordeeld voor het witwassen:

Die man is zo bang dat hij niet durft te vertellen hoe het zit. Dat is gewoon zielig. Hij is onschuldig.

Komende maandag zal blijken of Holleeder hier nu wel een nadere toelichting op wil geven.