Peter la S. op rand van breuk met OM

De kroongetuige in het liquidatieproces Passage heeft opnieuw de confrontatie gezocht met het Openbaar Ministerie, zo bericht de NOS vanuit de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Hij heeft het OM ervan beschuldigd dat hij onder druk is gezet om verklaringen aan te passen en achter te houden. In een verklaring voor de rechtbank stelde La S. dat indien hij dit niet zou doen, deze weigering gevolgen zou hebben voor zijn veiligheid en die van zijn familie.

La S. vindt dat hij door de Staat wordt ‘bedreigd en afgeperst’ om verklaringen aan te passen. ‘Ik ben gedwongen om zaken achter te houden die relevant zijn voor dit proces’, zei La S.

Hij wil dat de rechtbank betrokken justitie- en politiemedewerkers oproept om te getuigen. Die zouden ook zijn beweringen kunnen onderbouwen dat hij bij zijn verklaringen is gestuurd. 

Officier van justitie Betty Wind zou hem voor een verhoor cruciale informatie hebben gegeven over de moord op Kees Houtman. Ze zou hem hebben verteld dat er geen hulzen waren gevonden. Wind erkende dat aanvankelijk, maar trok dat later in.

La S. maakte ook bekend dat hij een extra deal heeft gesloten met de Amsterdamse officier van justitie Sander de Haas. Als hij toch zou verklaren over de betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties, dan zou het OM een gratieverzoek ondersteunen, hetgeen La. S. weer een extra strafkorting van zes maanden opleveren.

La S. zei ook dat het OM gisteren heeft gedreigd om hem op 1 juni, als hij vrij komt, aan zijn lot over te laten. Hij zou langs de straat worden afgezet.

Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars was even stil van de verklaring van La S. Hij zei de verklaring te zien als een poging van La S. om het proces onderuit te halen.

De kroongetuige heeft het laatste voorstel in de onderhandelingen met het Team Getuigen Bescherming (TGB) afgewezen.

Vorige week onthulde de NOS dat La S. 1,4 miljoen krijgt voor het kopen van een huis, een bedrijf en voor zijn beveiliging na zijn vrijlating. Een deel daarvan is een renteloze lening die pas na 25 jaar terugbetaald hoeft te worden.

De laatste berichten over La S.:

‘Ik voel me belazerd’ 

1,4 mio: OM zegt niks 

Aangifte Peter la S. om lek 

Het bewijs: flink betaald voor La S.