Peter R. de Vries overleden: ‘Onbeschrijfelijk verdrietig’ (UPDATE1)

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (1956, Aalsmeer) is na de aanslag op zijn leven op dinsdag 6 juli, donderdag overleden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van informatie van zijn familie. Hij is in het bijzijn van zijn familieleden overleden, meldt de zender. Hij is 64 jaar geworden.

Geknokt

‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen’, schrijven zijn nabestaanden in een verklaring. ‘We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’

De nabestaanden vragen rust om het overlijden te verwerken. Informatie over wanneer er afscheid zal worden genomen van De Vries zal volgen als er een beslissing over is genomen, aldus RTL.

Hieronder de verklaring over de dood van Peter R. De Vries:

‘Op verzoek van de familie, partner en dierbaren van Peter R. de Vries, delen wij met jullie het onbeschrijfelijk verdrietige nieuws dat Peter vandaag op donderdag 15 juli is overleden aan de gevolgen van de schietpartij van dinsdag 6 juli jl. Peter is 64 jaar geworden.

De familie en zijn partner laten het volgende weten: “Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten.’

Hieronder het gezamenlijke statement van RTL Nederland en productiehuis Fremantle Nederland:

‘Dit is een onbeschrijfelijk groot verlies.

Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht.

Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan.

Peter is voor altijd in ons hart.’

 

 

In memoriam

De uitzending van RTL Boulevard vanavond om 18.30 uur staat volledig in het teken van de persoon Peter R. De Vries, zijn leven en zijn werk.

RTL Boulevard verzorgt tevens rond 20.00 uur een extra uitzending. RTL 4 zendt rond 20.30 uur een in memoriam uit en aansluitend staat Humberto in het teken van De Vries. Er is bij RTL 4 geen reclame te zien vanavond.

De bloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na de aanslag op Peter R. De Vries, afgelopen zaterdag.

Foto J. van der Wegen

De Korpschef van de Nationale politie plaatste donderdagmiddag deze Tweet na bekendmaking van de dood van Peter R. de Vries:

De reactie van de Hoge Raad in Nederland op de dood van De Vries:

Den Haag, 15 juli 2021

We zijn geschokt door de dood van Peter R. de Vries. Met hem gaat iemand verloren die pal voor rechtvaardigheid en de bescherming van slachtoffers en nabestaanden stond. Een onverzettelijke journalist met een scherpe blik, niet zelden gericht op het werk van de rechter. Zijn overlijden is een groot verlies. Onze gedachten zijn bij zijn naasten en zijn collega’s. We wensen hen veel sterkte toe.

Dineke de Groot, president Hoge Raad
Jos Silvis, procureur-generaal bij de Hoge Raad
Henk Naves, voorzitter Raad voor de rechtspraak
Peter Pulles, voorzitter presidentenvergadering

En de reactie van het Openbaar Ministerie op het overlijden van Peter R. de Vries: