Peter R. haalt Joran weer uit de kast

{jcomments on}Updated 08:30u DWDD fragment

Zondag begint Peter R. de Vries aan een nieuwe reeks van zijn misdaadprogramma. Het promotie-circus draait inmiddels op volle toeren, het regent SBS6-persberichten en gisteren zat PRDV bij DWDD. Toch hoeven we weinig nieuws te verwachten en al helemaal geen oplossing van de zaak Holloway, maar met de kijkcijfers en licentie-inkomsten zit het wel goed.

 

De Vries is namelijk buitengewoon ingenomen met het feit dat hij deze reportages aan de Amerikaanse zender CBS heeft verkocht.

In twee delen vertelt De Vries het verhaal over zijn recente reis met Beth Holloway naar Aruba en Peru. In het eerste deel een reconstructie van de afpersingszaak die dit voorjaar speelde, waarbij Joran 250.000 probeerde te ontfutselen aan moeder Beth. Ze maakte een voorschot van 15.000 dollar over naar een Nederlandse bankrekening van Joran en een ontmoeting werd gearrangeerd in het Radisson hotel op Aruba. In de hotelkamer van haar advocaat Kelly, overhandigde deze nog eens 10.000 dollar cash aan Joran. De FBI legde alles stiekem op foto’s vast en beschouwt Joran sindsdien als verdachte. Hij werd op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst wegens fraud.

Uitgebreide details over deze zaak zijn onlangs al naar buiten gekomen in het boek van John van den Heuvel en Bert Huisjes over Joran. Het is dan ook niet te verwachten dat Peter R de Vries met veel nieuwe inzichten zal komen. In het boek Joran’s Moord Mysteries wordt uitgebreid beschreven hoe Joran tijdens een autorit aan de advocaat vertelt hoe de noodlottige avond is verlopen. Dat Natalee op het strand wilde blijven en hij haar terug naar het hotel  wilde brengen. Dat er een duw- en trekpartij ontstond waarbij Natalee valt en met haar hoofd op een steen slaat. Ze zou op slag dood zijn. Dat hij vervolgens samen met zijn vader het lichaam van Natalee in een huis heeft begraven, in de buurt van de Aruba Racquet Club.  “In het grind onder de fundering”, staat er in het FBI-rapport.

Deze bekentenis bleek uiteraard net zo vals en aantoonbaar onjuist als die bij Patrick van der Eem in de Range Rover, hoewel De Vries tot op de dag van vandaag volhoudt dat die auto-bekentenis nou net de enige ware verklaring was. De vraag is dan ook waarom De Vries plotseling zoveel belangstelling toont voor deze zoveelste versie van de ‘waarheid’, die bovendien al lang feitelijk onjuist is gebleken. In totaal vertelde Joran zeven versies van de gebeurtenissen op de bewuste avond.

In het tweede deel van Peter de Vries’ uitzending (op 7 november) zien we het verslag van zijn reis naar Peru. Beth confronteert Joran in de gevangenis, in een met verborgen camera’s volgestopte directiekamer. Uit Amerikaanse mediaberichten was al bekend dat die verborgen camera actie niets heeft opgeleverd. Joran reageert ontwijkend en geeft Beth het nummer van zijn advocaat. In dezelfde aflevering ontmoet Beth de broer van Stephany Flores.

Volop emo-tv dus, in deze twee komende uitzendingen, maar journalistiek weinig relevant, zo bleek ook uit het interview met De Vries in DWDD donderdag.

 

Zondag 31 oktober en 7 november
21.30u, SBS6