Petitie om coffeeshophouder uit Thaise cel te krijgen

Meer dan zestig coffeeshophouders zijn een online petitie gestart om Johan van Laarhoven, de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, uit de Thaise cel te halen. Van Laarhoven is daar veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. De initiatiefnemers willen de coffeeshophouder naar Nederland halen.

Onderzoek naar witwassen

De petitie is inmiddels ruim tweeduizend keer ondertekend. Door Van Laarhoven naar Nederland te halen, willen de initiatiefnemers zorgen dat hij een eerlijk proces krijgt. De petitie moet de Nederlandse overheid aansporen om daar werk van te maken.

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand opgepakt. Justitie in Nederland werkte op dat moment al aan een onderzoek rond het witwassen van 20 miljoen euro. De coffeeshophouder, die in 2008 zijn aandelen in The Grass Company verkocht, woont in Thailand, en daarom werden de Thaise autoriteiten ingeschakeld. Er werd gevraagd naar informatie over bankrekeningen, en of de Thaise politie Van Laarhoven wat vragen wilde stellen.

Gedoogbeleid

Het Aziatische land begon toen een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarop de Tilburger werd opgepakt. Eerder doken er al verhalen op dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten heeft ingefluisterd om zelf ook eens een onderzoek te beginnen.

In Thailand werd Van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Hij werd veroordeeld vanwege het witwassen van drugsgeld. Volgens zijn advocaat snapt de Thaise rechtbank het Nederlandse gedoogbeleid niet. Van Laarhoven is daarom in hoger beroep gegaan.

In Nederland speelt het onderzoek rond The Grass Company nog altijd. Lees ook:

Hof: geen straf voor wietvoorraad achter de deur

Twee directeuren van coffeeshopketen opgepakt