Pgp’s: geweld in Hooge Zwaluwe was een mislukte rip

In de rechtszaak van de dodelijke schietpartij in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe blijkt uit pgp-gesprekken dat de twee slachtoffers (en andere personen) concrete plannen hadden om de verdachte Belgen te rippen van geld waarmee ze cocaïne wilden kopen.

Door Wim van de Pol

Dat bleek afgelopen week op de inhoudelijke zittingen over de zaak voor de rechtbank Breda. Daar staan vijf verdachten terecht: de Antwerpse broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L. (de Belgische betrokkenen) en Roy O. (één van de Nederlandse betrokkenen).

De voorbereidingen voor de rip (door de Nederlanders) zijn besproken op telefoons van PGPSafe, waarvan de servers enkele jaren geleden in Costa Rica in beslag zijn genomen. Vele berichten van criminelen werden vervolgens ontcijferd en ingebracht in een serie strafzaken.

De pgp-communicatie die nu een rol speelt verliep tussen dodelijk slachtoffer Brian Dalfour, verdachte Roy O. en nog twee anderen. Volgens advocaat Inez Weski van Mohamed L. lijkt het er in die gesprekken op dat ze bij de rip ‘met alles rekening wilden houden’ en kennelijk dodelijk geweld niet uit de weg zouden gaan.

Piepkleine woonkamertje

Alles ging – in het piepkleine woonkamertje – op de fatale 15 oktober 2015 echter anders. De vier Belgen wisten zich (na beschoten te zijn) van hun tie-wraps te ontdoen. Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour werden in het tumult doodgeschoten en hun kompaan Roy O. raakte gewond, en hij ontkwam. Niet uitgesloten is dat er ook nog andere (onbekende) personen uit zijn groep aanwezig zijn geweest.

De rechtbank ondervroeg deze week Roy O. op zeer kritische wijze. O. heeft zijn verhaal over de gebeurtenissen nu verschillende keren bijgesteld. O. zegt geen deel te hebben gehad aan het geweld en slechts slachtoffer te zijn geweest. Een van de kwesties die de rechtbank aanroerde was de vraag wat O. bij het vakantiehuisje heeft uitgevoerd nadat de vier Belgen waren gevlucht. Door verschillende (technische) bewijsstukken lijkt het zeer aannemelijk dat hij daar nog 45 minuten verbleef voordat hij zich uit de voeten maakte. Er zijn nooit wapens en geld gevonden. En de blokken met nepcocaïne waarvan in de pgp-gesprekken sprake was zijn evenmin gevonden.

Er zijn ook aanwijzingen dat Roy O. door de andere Nederlanders onder bedreiging is gedwongen mee te doen met de rip. Hij was belangrijk omdat hij het vertrouwen van de Belgen genoot.

Reconstructie

Volgende week gaat de zaak verder met onder meer het verhoor van de Belgische verdachten, requisitoir en pleidooien.

Naast de pgp-gesprekken is er nog een vloed aan resultaten van forensisch onderzoek in de zaak gevoegd. Ook heeft de rechtbank ter plaatse een reconstructie gedaan. Dat alles biedt aanknopingspunten om een definitieve reconstructie te maken.

Hoe kwamen de dodelijke schoten tot stand? In de worsteling? Schoten leden van de Nederlandse groep elkaar dood? En als de Belgen hebben geschoten, was dat noodweer of doodslag?

Zie ook:

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#1)

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#2)