‘PGP’s moordverdachten gekraakt’

De PGP-telefoons van de hoofdverdachten in de strafzaak over de mislukte moordaanslag op crimineel Peter “Pjotr” R. in Diemen zijn gekraakt. Dat schrijft Het Parool. Met die telefoons kan alleen worden gemaild. Uit ontcijferde berichten blijkt hoe de mannen de liquidatiepoging bespraken.

Gepopt

Dat gebeurde vooraf én achteraf. Na de mislukte aanslag mailde Atif M. met een onbekende: ‘Ze hebben Rambo geveegd en ons ook gooi alle telies uit (…) Bro G en ik zijn safe gooi rambo en nefo ze teli uit nu aub.’ Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de onbekende één van de opdrachtgevers of een een tussenpersoon is.

De verdachten klagen dat het ‘heet is op straat’ (met veel politie) en dat ze hun doelwit wel ‘hebben gepopt’, maar dat ze niet zeker weten of hij ‘slaapt’ (dood is).

Gevlamd

Atif M. en Qio C. bespraken in de PGP-mails de mislukking en de fouten die er gemaakt zijn met (bijvoorbeeld)  ‘de waggie’ (auto): ‘Hoe vaak heb ik niet gezegd om niet met z’n allen te gaan? Waarom zijn ze zomaar een garage in gereden zonder te kijken?’ En ze vragen zich af hoe de politie wist waar de verdachten waren heengereden en waarom ‘de waggie’ niet meteen is ‘gevlamd’ of ‘gefikt’. In de paniek schrijft Atif M. medeverdachten bij hun nickname. Hij schrijft ook dat hij hoopt dat R. in het ziekenhuis alsnog sterft.

Eerdere poging

Hiermee heeft het Openbaar Ministerie nogal wat bewijs in handen. Ook de planning van de liquidatie lijkt aan de hand van de berichten te reconstrueren. Ook lijkt er sprake te zijn van een eerdere poging die op niets uit liep.

Op een zitting beriepen de verdachten zich op hun zwijgrecht.

Het NFI is nog steeds bezig telefoons van andere verdachten te openen. Eerder bleek de politie met microfoons gesprekken in auto’s van verdachten te hebben afgeluisterd.

Politie luisterde moordverdachten na aanslag af (UPDATE)

Qio C. in beeld in drie liquidatieonderzoeken