‘Phishers werkten al meerdere jaren’

In een grootschalig onderzoek naar bankpasfraude door phishing heeft de politie Zeeland-West-Brabant vorige maand twee verdachten aangehouden. Dat is nu pas bekendgemaakt. Volgens de politie opereerde de groep landelijk en ‘al meerdere jaren’ lang.

Bedrijf

De zaak is aan het rollen gekomen toen begin 2017 een Zeeuws bedrijf aangifte deed. Het was voor 215.000 euro gedupeerd. De eigenaar van dit bedrijf had gereageerd op een ontvangen e-mail die afkomstig leek te zijn van de bank. Op een slimme manier werden toen bankgegevens en pincode onderschept en een nieuwe bankpas aangevraagd. De politie zegt niet hoe dit gebeurde.

Brievenbus

De nieuwe bankpas hengelde een lid van de groep vervolgens uit de brievenbus. Met de bankpas werden onder andere bestellingen gedaan bij webshops en ook overboekingen gedaan naar katvangers. Volgens de politie zijn er tientallen maar mogelijk honderden slachtoffers gemaakt.

Amsterdammer

Hoofdverdachten zijn een 23-jarige Amsterdammer en een 27-jarige vrouw uit Almere. Ze zouden een landelijke criminele organisatie hebben aangestuurd. De twee worden verantwoordelijk gehouden voor het versturen van de phishing e-mails, het beheren van de phishing websites en het onderscheppen van de bankgegevens en bankpas.

Hengelaars

De politie Den Haag heeft in de zaak tussen 31 oktober en 13 november acht andere verdachten aangehouden, uit Rotterdam, Rijswijk, Den Haag, Amsterdam en Gouda. Ze zijn in de leeftijd tussen de 17 en 30 jaar. Deze verdachten zouden hebben opgetreden als “cashers”, katvangers of “hengelaars”.

Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.