Phishing-bende opgerold

Het Cybercrimeteam Noord-Holland heeft eerder deze maand 6 personen aangehouden die worden verdacht lid te zijn van een phishing-bende. Het onderzoek naar de bende heeft anderhalf jaar geduurd en was een samenwerking met de Belgische politie. 

De groep opereerde vanuit Nederland en richtte zich voornamelijk op België, onder meer Antwerpen, Hasselt en Brussel. De aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 20 tot 30 jaar. De politie verwacht nog tenminste 2 andere verdachten aan te houden.

Huiszoekingen

Er werden ook 8 huiszoekingen verricht in Hoofddorp en Almere. Daarbij is er voor ongeveer 43.000 euro cashgeld in beslag genomen maar ook drugs (xtc en hasj), 3 nep vuurwapens, echte 9mm patronen, bankpassen, gebruikte en nieuwe computers en telefoons.

Nieuwe app

Opmerkelijk was dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische Banken en Belgische slachtoffers. Een van de werkwijzen was dat slachtoffers bijvoorbeeld een nep SMS kregen, die afkomstig leek van hun bank. In de fake SMS stond dat ze in verband met veiligheidsproblemen een nieuwe app moesten downloaden op hun telefoon. De link voor deze ‘nieuwe app’ stond in de door de criminelen gestuurde SMS. Indien mensen hierop klikten kregen de criminelen toegang tot hun bankgegevens en werd geld van hun rekening overgeboekt of opgenomen. Ook werden creditcards en bankpassen gehackt.

Geldezels

Ook werden door de groep via Instagram in België zogenaamde money mules (geldezels) geronseld. De money mules waren veelal jongeren wiens bankrekening en bankpas tegen een vergoeding werden gebruikt om het buit gemaakte geld door te sluizen of te cashen uit de geldautomaat.

5 jaar

De verdachten moeten zich in eerste instantie in België voor de rechtbank verantwoorden. De maximale straf voor dit soort feiten bedraagt 5 jaar.