Phishing-verdachten in mega-zaak vrij

In het mega-onderzoek naar phishing (het “Monument”-onderzoek) heeft de rechtbank Zwolle nu ook alle hoofdverdachten voor onbepaalde geschorst uit de voorlopige hechtenis. Verdachten met een kleinere rol waren eerder al in vrijheid gesteld. 

Omvangrijk

Advocaat Jillis Roelse: ‘De rechtbank oordeelt dat het onderzoek in deze zaak is zo omvangrijk is dat een inhoudelijke behandeling van deze zaak niet op korte termijn te verwachten is’. De komende maanden zullen op verzoek van de verdediging vele getuigen worden gehoord. Onderzoek Monument gaat over verdenkingen van deelname aan een criminele organisatie die geld van rekeningen van particulieren aftroggelde. Verdachten zijn ook verdacht van onder meer oplichting en witwassen.

Hoogvliet

Het landelijk parket schat de schade inmiddels op meer dan 3 miljoen euro. Vier mannen en een vrouw werden in juni 2015 tijdens doorzoekingen in Amsterdam en Hoogvliet aangehouden. Van het geld dat ze wegsluisden kochten zij direct auto’s die ze vervolgens weer snel doorverkochten.

Bankmedewerkster

Door middel van een phishingmail vroegen de criminelen diverse rekeninghouders in een ogenschijnlijk van hun bank afkomstige, email op een link te klikken en daar hun bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens, selecteerden de criminelen slachtoffers met rekeningen met hoge saldi. Een verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster zocht daarop telefonisch contact met de rekeninghouder en vroeg om medewerking aan het updaten van de gegevens. Daarvoor werden onder misleiding de inlog- en signeercodes afgegeven. Het vermoeden is dat, tijdens zo’n telefoongesprek, andere verdachten inloggen op de Internetbankieromgeving van hun slachtoffers. Vanuit daar boekten ze forse bedragen direct over naar een autoverkoper, particulier of garage. Een katvanger nam de auto mee.