PI Vught krijgt eigen zittingszaal

Binnen de penitentiaire inrichting (PI) in Vught komt op termijn een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden. Hierdoor hoeven gedetineerden uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) minder vaak voor zittingen naar de rechtbank te worden vervoerd. De gevangenis in Vught wordt de tweede locatie in Nederland waar berechting en detentie op één plek samenkomen, naast het Justitieel Complex Schiphol.

(Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid / Bas Kijzers)

Dat schrijft minister Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Gedetineerden met een extreem risico op bijvoorbeeld een gewelddadige poging tot ontsnapping of liquidatie worden voor hun strafzaak naar de rechtbank gebracht in colonnes van gepantserde voertuigen die met verhoogde snelheden, zwaailichten en sirenes rijden. Dit zorgt voor ernstige verkeersoverlast en grote veiligheidsrisico’s.

Weerwind:

‘Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving.’

Het betreft een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden. De rechter beslist uiteindelijk welke delen van een strafzaak plaatsvinden in de zittingszaal in Vught. De realisatie van de nieuwe zittingszaal kost 15 miljoen euro en is inmiddels gestart. De opleveringsdatum is nog niet bekend.

Videovoorziening

Eerder maakte minister Weerwind al bekend dat er in de EBI een videovoorziening komt, zodat gedetineerden ook digitaal aan hun zitting kunnen deelnemen.

Publiek en media kunnen zittingen binnen de gevangenis in Vught bijwonen. Omdat het een kleine zittingszaal betreft, is de ruimte beperkt. Bij grote belangstelling zullen zittingen daarom ook elders via een videoverbinding te volgen zijn.

Zie ook:

Vanaf 2023 vaker videoverbindingen bij zittingen van zware criminelen

Minister Dekker: meer EBI’s en online zittingen voor zware criminelen

EBI-burgemeester Vught: ‘Dat digitale rechtbank juridisch niet mag, is echt kletskoek’