Piet: 250.000 gesprekken opgenomen

De rechtbank in Rotterdam zal over negen dagen besluiten of de Surinamer Piet W. nog langer in voorarrest moet blijven in verband met een verdenking van grootschalige cocaïnehandel. Volgens zijn advocaat heeft de politie structureel fouten gemaakt in de vertaling van afgeluisterde (telefoon)gesprekken. Het Openbaar Ministerie vindt dat uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat W. een grote drugshandelaar is.

Door @Wim van de Pol

Laptop

Piet W. zit nu 17 maanden in voorlopige hechtenis. Advocaat Inez Weski vroeg opheffing van de voorlopige hechtenis van haar cliënt. Ze voerde al eerder aan dat de telefoongesprekken van W. en met microfoons (onder meer in zijn woning) afgeluisterde gesprekken veelal verkeerd zijn weergegeven in het dossier.Weski vindt dat belachelijk te meer omdat W. zich nauwelijks kan verdedigen omdat hij tot voor kort zelf geen toegang had tot de opnames van de afgeluisterde gesprekken. Vorige week kreeg W. een laptop hier ter beschikking.

 

250.000 bestanden

Sinds januari 2010 verzamelde de politie ongeveer 250.000 audiobestanden met gesprekken door W. Hij beschikt niet over een laptop om die gesprekken in het Sranangtongo te beluisteren. De paar gesprekken die Weski heeft laten vertalen zijn volgens haar ‚vreselijk fout’ vertaald. En: ‚gruwelijk structureel belastend’. Weski: ‚Er zijn ook passages uit hun context gehaald waarbij kennelijk opzettelijk stukjes gesprek die belastende passages kunnen verklaren zijn weggelaten. We hebben soms weken moeten zoeken op de dvd om die stukjes te vinden.’

Touwtjes

W. wordt verdacht van verschillende wereldwijde coke-transporten met in totaal ruim 5000 kilo. Sommige zaken spelen langer dan vijf jaar geleden. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat W. op de achtergrond aan de touwtjes trok en probeert zijn criminele netwerk middels de duizenden gesprekken aan te tonen.  

De Nederlandse onderzoeken naar W. en zijn medeverdachten lopen parallel met een groot onderzoek in Suriname naar handel in cocaïne. Daarin valt ook de naam van Dino Bouterse die afgelopen donderdag in Panama werd aangehouden op grond van een verzoek van de justitie in New York.