Piet W. moet zeven jaar de cel in

Surinaamse Nederlander Piet W. is door de rechtbank van Rotterdam tot zeven jaar cel veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. Hij heeft zich volgens de rechtbank drie jaar lang beziggehouden met de smokkel van cocaïne. In het jarenlange onderzoek heeft de politie op zeer grote schaal telefoons afgeluisterd en ook met richtmicrofoons. Advocaat Inez Weski had betoogd dat haar cliënt onvoldoende gelegenheid heeft gehad de tienduizenden geluidsfiles te beluisteren en dat veel gesprekken onjuist waren vertaald.

Verwijzen

De rechtbank vindt wel dat de vertalingen van woorden in het Sranantongo vaak voor meerdere uitleg vatbaar zijn maar gaat niet mee in de stelling dat er onjuist is vertaald en daardoor het bewijs voor cocaïnesmokkel ontbreekt. De rechtbank noemt in het vonnis een aantal gevallen waarin telefoongesprekken duidelijk verwijzen naar cokesmokkel in Hongkong en Cabo Verde.

Vrijspraken

Opvallend is dat de rechtbank W. vrijspreekt van zes grootschalige transporten van in totaal duizenden kilo's cocaïne. De straf valt dan ook lager uit dan de eis van de officier van justitie van negen jaar. Twee transporten acht de rechtbank wel bewezen. En verder ook het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Uitgavenpatroon

De rechtbank constateerde dat W. veel reisde, vakantie vierde en voetbalwedstrijden bezocht. Tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika ging W. op de foto met toenmalige prinses Maxima en kroonprins Willem-Alexander. De rechtbank vindt dat verklaringen van W. (o.a. goudhandel) voor het grote uitgavenpatroon van de verdachte niet aannemelijk zijn. Daardoor concudeert de rechtbak dat W. zijn geld met drugshandel moet hebben verdiend.

Eerdere berichten over de zaak.