Pieter Baan Centrum gaat sluiten

Het Pieter Baan Centrum (PBC), de kliniek in Utrecht die psychiatrisch onderzoek uitvoert naar verdachten van misdrijven, gaat sluiten. Waarschijnlijk gaat dat onderzoek verhuizen naar Almere, Amsterdam en Eindhoven. Dat schrijft dagblad Trouw vrijdag. Binnen de instelling is verzet: PBC-medewerkers vrezen voor hun baan en ook voor de kwaliteit van de rapportages.

Bronnen hebben aan Trouw verteld dat de kosten voor het beheer en onderhoud van het Utrechtse pand te hoog waren geworden.

Het centrum kammpte ook met een capaciteitsprobleem. Het was moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Mede daardoor was de wachttijd voor onderzoek vorig jaar opgelopen tot 23 weken. In reactie daarop liet staatssecretaris Teeven van Justitie tijdelijke krachten in maar zijn erg duur.

In zijn jaarverslag over 2011 meldde het moederbedrijf – Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) – al dat de Utrechtse kliniek niet meer voldoet. Het NIFP heeft nu de kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Amsterdam (onderdeel van de ‘Bijlmer Bajes’) en de Oostvaarderskliniek in Almere op het oog als locatie voor de activiteiten van het PBC.

Het ministerie van Justitie heeft de plannen voor sluiting bevestigd.

Het Pieter Baan Centrum (dat is genoemd naar de eerste geneesheer-directeur) onderzoekt sinds 1949 de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken. Zo wordt vastgesteld of de verdachte een psychische stoornis en of hij toerekeningsvatbaar was tijdens haar of zijn delict. De kliniek geeft ook een advies over oplegging van tbs of een andere behandeling.

Er zijn 32 plaatsen. Jaarlijks worden rond de 220 rapportages uitgebracht.

Zie meer in Trouw.