Piloot Poch vrij op borg

De voormalige piloot van Transavia, Julio Poch, is in Argentinië op borgtocht vrijgelaten. De reden is dat het onderzoek over zijn rol in de “vluchten des doods” niet veel heeft opgeleverd. Een Argentijnse federale rechtbank heeft zijn vrijlating bevolen. Poch woonde lange tijd in Nederland woonde en is dit jaar door Spanje uitgeleverd. Hij zou vluchten hebben uitgevoerd tijdens de dictatuur van Argentinië waarbij mensen levend in zee werden gegooid.

De borg is 26.000 euro. De federale rechtbank heeft aan de onderzoeksrechter gevraagd het onderzoek naar Poch ’te verdiepen’.

Aanvankelijk speelden verklaringen van Nederlandse collega;s van Poch een belangrijke rol in het onderzoek. Tegen hen zou Poch op Bali in 2003 hebben verteld over de dodenvluchten.

Maar in oktober 2010 bleken Argentijnse rechters niet erg onder de indruk van het strafdossier. Daarin zou niet voldoende zijn aangetond dat Poch daadwerkelijk iets te maken heeft met de misdaden die worden onderzocht.

Poch zat gevangen sinds zijn aanhouding in september 2009 in de Spaanse stad Valencia, op zijn laatste vlucht voor zijn pensionering. Begin dit jaar leverde Spanje Poch uit aan zijn geboorteland Argentinië. Poch heeft steeds ontkend.

Lees ook:

Telegraaf: ‘Poch verwacht vrijspraak’

‘Poch vloog geen dodenvluchten’