Piloot Poch toch weer in de cel

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is in Argentinië opnieuw in de cel gezet. Dat gebeurde in opdracht van de onderzoeksrechter die zijn zaak in behandeling heeft. Poch kwam eerder dit jaar vrij. Poch wordt ervan verdacht tijdens het militaire regime (1976-1983) van Jorge Videla vluchten te hebben uitgevoerd waarbij mensen boven zee naar buiten werden gegooid.

De zaak werd aangebracht Nederlandse collega’s van Poch aan wie hij zou hebben verteld over deze vluchten. Poch werd in Spanje opgepakt toen hij op het punt stond in Valencia de laatste vlucht voor zijn pensioen uit te voeren. Spanje leverde de piloot uit aan Argentinie. Zijn Nederlandse advocaat Geert Jan Knoops noemt de beslissing ‘onbegrijpelijk’.

De dochter van Poch gaf een reactie aan De Telegraaf. Mariana Poch: ‘Op dit moment is het voor ons nog niet duidelijk waar de onderzoeksrechter dit besluit op baseert. Wij zullen binnen een week in hoger beroep gaan. Hoe lang het kan duren voordat het Hooggerechtshof uitspraak doet is onduidelijk.’

Eerder vernietigde het gerechtshof in Buenois Aires de aanklacht tegen Poch. Daarna vonden toch nog getuigenverhoren plaats van ex-collega’s van Poch in Nederland. Maar volgens Knoops waren die verhoren eerder ontlastend dan een bijdrage aan de ernstige bezwaren.