Pilote moet boven Belgische bajes vliegen tijdens helikopterkaping (UPDATE)

Drie gewapende mannen hebben vrijdag op de luchthaven van Deurne een helikopter gekaapt, waarna de 36-jarige pilote werd gedwongen om naar de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling van de gevangenis Berkendael te vliegen. De helikopter cirkelde even laag boven de gevangenis, maar kon niet landen. Daarna is de helikopter doorgevlogen naar een carpoolplaats in Hélécine. Daar zijn de drie verdachten uit de helikopter gestapt en op de vlucht geslagen.

Luchtbeelden

De helikopter werd maanden geleden geboekt om zogenaamd luchtbeelden te maken van Brussel. Tijdens het opstijgen in Deurne werd de pilote bedreigd met een vuurwapen en gedwongen boven de gevangenis van Vorst te vliegen. De kapers hadden als afleidingspoging vooraf naar de gevangenis gebeld dat er een helikopter zou overvliegen voor een reportage.

Laag boven bajes

Omdat het toestel lange tijd laag boven de gevangenissen hing, trok die de aandacht, waarna er verder werd gevlogen. Op een carpoolparking in Hélécine (vlakbij Sint-Truiden) kon wel worden geland en sloegen de daders op de vlucht. De pilote vloog door naar de luchthaven van Melsbroek, waar sporenonderzoek plaatsvond. Welke gedetineerde moest worden bevrijd, is nog onduidelijk.

Het parket Antwerpen heeft de onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan een criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging ontvluchting. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.

Op dit moment zijn de verdachten nog niet aangetroffen, maar ze worden actief opgespoord.