Pinautomaten doelwit van hackers

Twee grote fabrikanten van pinautomaten en de US Secret Service waarschuwen dat hackers het hebben gemunt op pinautomaten. Na het hacken van de geldautomaten spuwen deze 40 bankbiljetten per 20 seconden. Jackpotting wordt deze vorm van criminaliteit in de Engelstalige media genoemd. 

Fabrikanten Diebold Nixdorf en NCR maakten niet bekend hoeveel pinautomaten er inmiddels zijn gehackt en ook niet hoeveel geld er zou zijn buitgemaakt. De aanvallen zouden vooral zijn gepleegd op geldautomaten in de VS, maar ook Europese pinautomaten zouden doelwit zijn geweest. Vooral oudere machines zouden zijn aangevallen en dan met name de zogenaamde standalone apparaten.

Niet op afstand

De hacks worden niet op afstand gepleegd. Volgens Krebsonsecurity worden de pinautomaten gehackt door middel van een endoscoop via welke mobiele apparaten op de geldautomaten worden aangesloten. Volgens de US Secret Service zouden vooral pinautomaten kwetsbaar zijn die nog met Windows XP werken.

2,5 miljoen dollar

In 2016 vonden er ook al een grote reeks aanvallen plaats op geldautomaten over de hele wereld – inclusief Nederland. In de zomer van dat jaar spuwden pinautomaten van de First Commercial Bank in Taipei, de hoofdstad van Taiwan plotseling grote hoeveelheden cash. Zonder dat er ook maar een pinpas aan te pas kwam. Het geld werd meegenomen door criminelen die bij de pinautomaten stonden te wachten. Twee man werden met een deel van de buit (foto) opgepakt. In totaal maakte de bende in Taiwan, die waarschijnlijk uit Oost-Europa afkomstig is, meer dan 2,5 miljoen dollar buit.